BUX
37886

Munkanélküliek tettek be Európának

Vegyesen teljesítettek pénteken a vezető nyugat-európai tőzsdék, az indexek inkább lefelé tartottak. A csalódást keltő amerikai munkanélküliségi adat sem segítette az emelkedést.

NAPI, 2010. december 3. péntek, 18:39

A londoni Footsie 0,4, a frankfurti DAX pedig 0,1 százalék körüli mértékben gyengült, míg a párizsi CAC 40 mutató 0,1 százalékos emelkedéssel fejezte be a hetet.

Míg az autógyárak és az elektronikai gyártók részvényei ezúttal is keresettek voltak, a pénzintézetekről ez már nem volt elmondható általánosságban.

Az egyes papírok között az ING leminősítése után sokat veszített jegyzéséből a francia Carrefour kiskereskedelmi cég papírja.

A nap legnagyobb figyelemmel kísért adatközlése a délutáni amerikai munkanélküliségi index volt, ami a várakozásoknál rosszabb képet festett a tengerentúli munkaerőpiacról.

Rossz, bár kevésbé váratlan hírrel az eurózóna is szolgált. Leminősítési figyelőlistára helyezte ugyanis pénteken a görög hosszú lejáratú államadósságot a Standard and Poor’s hitelminősítő és arra is felhívta a figyelmet, hogy a jövőbeli eurózóna válságmechanizmusa miatt veszteségeket szenvedhetnek az államokat hitelező magánbefektetők.