A BUX két éves emelkedésen van túl, s ezalatt több mint kétszeresére emelkedett az értéke február végéig. Az innen megindult korrekció egyelőre még mérsékelt maradt, s amint azt korábban bemutattuk, még egy jó 10 százalékos további esés sem feltétlenül jelentené az emelkedő trend végét az indexben.

Cikkünkben a legnagyobb forgalmú részvények esetén vesszük sorra, mik azok a szintek, ahol a két éves drágulás megfordulására lehetne számítani, s ahol a hosszútávú befektető - ha érdekli a technikai elemzés - komolyan elgondolkodhatna azon, hogy ki kell szállnia a részvényekből, mert onnantól kezdve a csökkenő trend lesz az úr a BÉT-en.

Ezen pontok meghatározásához változatlanul az Edwards-Maguee szerzőpáros alapművét használjuk, az úgynevezett bázispontokat figyelembe véve. Ezek csúcsokat és mélypontokat jelentenek, a trendfordulót akkor feltételezve, ha egy legutolsó mélypontot 3 százalékkal üt át lefelé az árfolyam. A kritériumok között szerepel, hogy egy új csúcs esetén az árfolyamnak a korábbi csúcsnál legalább 3 százalékkal magasabbra kell emelkednie, majd ezt követően kell lennie 3 olyan napnak, amikor az árfolyam a csúcs beállításának napján bejárt ártartomány alatt helyezkedik el. A csúcsot követő hasonló feltételek mentén meghatározott mélypontról olyan rallynak kell indulnia, amely legalább 10-15 százalékos emelkedést hoz, illetve legalább 3 százalékkal magasabbra viszi az árfolyamot, mint a korábbi csúcs.

Ez alapján vizsgálva az OTP grafikonját, jól látszik, hogy az utolsó ilyen mélypont a jelenlegi helyzetben december elején alakult ki, 7901 forintos árfolyamnál. A 3 százalékos szabályt alkalmazva így akkor lehet a trend megfordulásáról beszélni, ha az árfolyam ennyivel a mélypont alá esik, azaz 7663 forint alá (vigyázat, ez a szint osztalékfizetés után az osztalékszelvény vágása után az osztalék mértékével kerül lejjebb.) Ez még elég messze található a jelenlegi 8600 forintos árfolyamtól.

OTP bázispontja
Kép: www.markers.hu

A Magyar Telekomnál hasonló távolságban van ez a pont a mostani árfolyamtól. Ez a mélypont a Magyar Telekom grafikonján november elején alakult ki 450 forintnál, a 3 százalékos szabályt alkalmazva így 436 forintos árfolyam jelezné az emelkedő trend végét.

A Magyar Telekom bázispontja
Kép: www.markers.hu

A később jövő mélypontok közül a grafikonon ugyanis egyik sem elégíti ki az összes, előbb felsorolt szabályt.

A Mol grafikonját figyelve hasonlóan jó mélyen van az utolsó, minden igényt kielégítő mélypont, 18 020 forinton, így a trendfordulót a 17480 forintos árfolyam hozhatná el.

A Mol bázispontja
Kép: www.markers.hu

A Richternél 6161 forinton van a kritikus pont, tehát trendfordulóra a 3 százalékos szűrőt figyelembe véve 5975 forintnál lehetne számítani.

A Richter bázispontja
Kép: www.markers.hu

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!