NABI: átszervezéssel a csőd elkerüléséért

Akárcsak tavaly idén is 11 millió dollár feletti veszteséggel zárta a harmadik negyedévet a NABI. A buszgyártó a nehéz helyzetből történő kilábalás érdekében átszervezési programot dolgoztatott ki.
Mezősi Tamás, 2004. november 13. szombat, 16:25
Fotó:

A társaság a tavalyi 818 autóbusz után idén 879 járművet értékesített szeptember 30-ig, ráadásul, ezen belül nőtt a magasabb hozzáadott értékű 60 láb hosszú autóbuszok aránya. A cég árbevétele ennek köszönhetően 275 millió dollárra emelkedett szemben az egy évvel korábbi 219 millióval.
A dollárgyengülést azonban csak részben tudta fedezeti ügyletekkel ellensúlyozni a a NABI, ráadásul mind idehaza, mind az USA-ban megnövekedett termelési költségekkel szembesült a társaság, így nem sikerült javítania a tavalyi veszteségen
A NABI ráadásul nem teljesített néhány a hitelező bankokkal kötött restruktúrálási szerződésben lévő feltételt, a cég jelenleg is tárgyal, hogy felmentést kaphasson az előírások alól. (A cég rövid lejáratú kötelezettségállománya a 200 millió dollárt közelíti, miközben pénzeszközei mindössze 10 millió dollárra rúgnak).
A Nabi ezért egy átfogó reorganizációs tervet készíttetett, mely rövidtávon elsődlegesen a költségcsökkentésre, a versenyképesség javítására, a pénzeszközök növelésére és a forgótőke optimális szintjének elérésére irányul.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK