Szerdán bevezették a Nasdaqra a Coinbase Global Inc, a Coinbase nevű bitcoin-tőzsdét üzemeltető cég részvényeit. Az első nyilvános részvénykibocsátás nélküli direkt listázásos bevezetés hatalmas siker volt. Bár jóllehet a nyitást követő 381 dollárról 328 dollárig csúszott az árfolyam a nap végére, azonban még ezen az árfolyamon is 65,4 milliárd dollárt érne a cég egésze, ami alig marad el például a New York Stock Exchange-t üzemeltető ICE 67 milliárd dolláros kapitalizációjától - hívta fel a figyelmet a Financial Times.

Az év eleje óta a tőzsdén kívüli kereskedésben jellemzően 200 és 375 dollár közötti értékben születtek kötések a cég részvényeire, március végén jellemzően már az ársáv felső szélén.

A cégnek hatalmas ügyfélbázisa van, összesen 56 millió ember vezet náluk számlát és az Egyesült Államokban forgalom alapján ők üzemeltetik a legnagyobb bitcoin-tőzsdét. Ennek forgalma egyébként a bitcoin és a többi kriptodeviza elmúlt hónapokban lezajlott masszív áremelkedésének köszönhetően megugrott.

Alesia Haas, a Coinbase pénzügyi igazgatója a brit lapnak úgy nyilatkozott, hogy érezhetően a szektorra irányult a figyelem a tőzsdei bevezetést megelőzően, és szerintük a lépések bevezetésével az ágazaton belül javulni fog az átláthatóság.

A bevezetéssel Brian Armstrong, a Coinbase társalapítójának részesedése 13 milliárd dollárra értékelődött. A cég többi nagy részvényes olyan magántőke alapok, mint az Andreessen Horowotz, a Union Square Venturse és a másik társalapító, Fred Ehrsam.

Nagyon jól nyitott a cég

A bevezetést követően a Coinbase a 150. legértékesebb amerikai tőzsdei cég, számos nagyobb bankot megelőz kapitalizációja, de értéke megelőzi jó néhány nagy európai bankét is. Az OTP értékének most nagyjából az ötszörösére értékeli a piac. Az FT rámutat, hogy a bevezetés előtt közvetlenül az FTX nevű kripto-tőzsdén egy Coinbase alapú határidős termékért 600 dollárnál is többet voltak hajlandók fizetni, a 150 milliárd dolláros cégértéket feltételező szintről aztán a részvényekkel történő valós kereskedés megindulása után persze a származékos termék ára is meredeken csökkenni kezdett.

A Coinbase azután döntött a közvetlen bevezetés mellett, hogy figyelembe vette a nyilvános részvénykibocsátást, illetve a részvényekre vonatkozó tokenek forgalomba hozatalát is. A fiatalabb generáció nagyon vonzódik a kripto-temékek iránt, ők úgy látják, hogy a hagyományos pénzügyi szektor merev és elavult - mondta Barry Schuler, a Coinbase-ben még 2015-ben részesedést szerző DFJ Growth partnere.

Kipukkan a bitcoin-lufi?

A Coinbase jövője elválaszthatatlanul függ a a bitcoin és az ethereum iránti kereslet alakulásával, bevételeinek nagy része ugyanis ezekhez kötődik. Mindkét deviza árfolyama a napokban mindenkori csúcsára emelkedett, a bitcoiné 64 ezer dollárról csúszott vissza 62 ezer dollár közelébe. A bitcoin nagy rajongói szerint ez lesz az a termék, amely majd forradalmasítja a világ pénzügyi rendszereit. Ugyanakkor Jerome Powell, a Fed elnöke nem sokkal pont a Coinbase debütálását követően nyilatkozta azt, hogy szerinte a bitcoin egyelőre csak egyszerű spekulációs eszköznek tekinthető. Az emberek azért veszik, mert árának emelkedésére játszanak, a klasszikus funkciókat, amiket egy fizetőeszköznek be kellene töltenie, nem teljesíti - mondta. A Bank of America legújabb alapkezelői felmérése szerint mindenesetre a profi befektetők túlnyomó többsége lufinak tartja a bitcoin jelenlegi árazását.

Mindenesetre a bitcoin áremelkedése szépen hozott a Coinbase-nek, árbevétele az idei első negyedévben kilencszeresére, 1,8 milliárd dollárra ugrott. Az adózás, kamatfizetés és amortizáció előtti eredménye (EBITDA) elérte az 1,1 milliárd dollárt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!