A shortolás céljából világszerte kölcsönadott értékpapírok összértéke immár meghaladja az 1400 milliárd dollárt, ez az érték mintegy egyharmadával magasabb a 2007 elején tapasztaltnál. A határidős eladások ilyen mértékű felpörgését a globális gazdasági lassulás, a bankok által leírt 447 milliárd dollárnyi veszteség, valamint a shortolásban érdekelt befektetési alapok megsokszorozódása okozta a Bloomberg szerint. Az intézményi befektetők egy-egy határidős üzleten busásan kereshettek, például aki a két nagy jelzálog-hitelező a Freddie Mac, vagy a Fannie Mae bukására számított, összesen mintegy 1,4 milliárd dollárral gazdagodhatott. Előbbi június vége óta 68 százalékot esett (előző heti 75 százalékos korrekciója előtt), míg utóbbinál 64 százalékos bukást követett nemrég egy 90 százalékos erősödés. Nagy nyereséget könyvelhetett el például a Harbinger Capital Partners is, amely 665 millió dollárt keresett a brit HBOS esésén. Európában is jól jártak a shortosok, az EuroStoxx 50 Short Index 1992 óta a legjobb teljesítményt felmutatva az idei első félévben 29 százalékot emelkedett, míg ugyanebben az időszakban a EuroStoxx 50 24-et esett. Az idén egyébként már világszerte mintegy 11 000 milliárd dollárnyit vesztettek értékükből az értékpapírok, s míg az amerikai, illetve brit felügyeleti szervek egyre szigorúbb szabályokat vezetnek be az esésért részben kárhoztatott határidős eladások korlátozására, addig egyes feltörekvő gazdaságok, így India vagy Indonézia piacai még csak most kezdik kóstolgatni a kölcsönrészvényekkel történő shortolás gyakorlatát.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!