Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Appeninn Nyrt. tőzsdei bevezetése óta legnagyobb ingatlan tranzakcióját tervezi végrehajtani. A Rotux Zrt. tervezett beolvadásán keresztül az Appeninn egy 7,2 hektáros, 6000 nm-es felépítménnyel rendelkező belterületi kecskeméti és egy 3 hektáros, 2400 nm-es felépítménnyel rendelkező belterületi szentesi ingatlannal bővíti portfólióját.

A kecskeméti ingatlan kiváló elhelyezkedését mutatja, hogy a Mercedes új gyártóüzemének közelségében található. A tranzakció részvényesi jóváhagyást igényel az Appeninn március 21-én megrendezésre kerülő közgyűlésén. A részvénycserét tartalmazó beolvadás során a Rotux részvényesek 448 forintos árfolyamon juthatnak Appeninn részvényekhez. A tranzakció sikeres lezárása esetén az Appeninn teljesíteni fogja a Budapesti Értéktőzsde „A" kategóriás részvényekre vonatkozó előírásait. - áll a társaság közleményében


Az Appeninn igazgatósága tavaly novemberben döntött arról, hogy aktívan keresi a befektetési lehetőségeket az ipari- és logisztikai ingatlanok területén is a jó hasznosíthatósággal bíró, magas hozamtermelési képességgel rendelkező célpontokat vizsgálva. A vezetőség ezen szegmensben az első tranzakcióról december 20-án írt alá szerződést, melynek keretében egy nagykanizsai logisztikai ingatlant vásárolt meg a társaság. A dinamikus piacvizsgálat eredményeként az Appeninn megfelelő befektetési lehetőséget azonosított a Rotux Zrt. ingatlanállományában. A Rotux részvényesei által már jóváhagyott tranzakció révén a társaság két jelentős ingatlaneleme kerülhet az Appeninn tulajdonába; egy kecskeméti és egy szentesi logisztikai funkciót betöltő ingatlan. A Rotux Zrt. nevezett ingatlanállománya egy beolvadáson keresztüli tranzakcióval kerülhet az Appeninn birtokába.


Dinamikus növekedést megcélzó stratégiánkba tökéletesen illeszkedik a Rotux Zrt. ingatlanállománya. A tranzakción keresztül jó hasznosíthatósággal és egyúttal az elvárt hozamtermelő potenciállal rendelkező ingatlanok kerülhetnek a portfóliónkba. A kecskeméti ipari ingatlan a Mercedes új üzemének közelségében található. Az ingatlan hasznosíthatóságát, értékét jelentősen növeli, hogy saját iparvágányokkal önálló vasúti kapcsolattal rendelkezik. A tranzakciós árazás kialakításánál elsődleges szempont volt a részvényesi érték növelése, melyet mi sem bizonyít jobban, hogy a Rotux jelenlegi tulajdonosai 448 forintos árfolyamú Appeninn részvényeket számítanak be ellenértékként - értékelte a tervezett befektetést Székely Gábor, a tőzsdei társaság igazgatótanácsának elnöke.


A Rotux Zrt. beolvadásával 170 millió forint készpénzállomány kerül az Appeninn-hez. Az átalakulással egyben az Appeninn Nyrt. jegyzett tőkéje 255 millió 884 ezer forint értékkel fog emelkedni, a tőketartaléka pedig 890 millió 931 ezer forint értékben növekszik, így az Appeninn Nyrt. saját tőkéje az átalakulással 1 milliárd 322 millió 239 ezer forint összeggel, több mint 4,5 milliárd forintra fog emelkedni. Az Appeninn Nyrt. átalakulás utáni tőketartalékának és eredménytartalékának végleges adatait az átalakulást követően elkészülő végleges vagyonmérleg fogja tartalmazni. Az átalakulással az Appeninn Nyrt. ingatlan portfóliója jelentős értéket képviselő ingatlanokkal és likviditási forrással fog gazdagodni. Saját tőke ellátottsága és eredménytartaléka jelentős összeggel növekszik.


A Rotux ingatlanok - közgyűlési jóváhagyást követő - megszerzésével társaságunk olyan ingatlanokhoz jut hozzá, melyeket a szinergiák és költséghatékonyságok kihasználása révén az elvárt profitabilitással tudja üzemeltetni. A tranzakció beolvadáson keresztül történő megvalósítása az Appeninn-t megfelelteti a Budapesti Értéktőzsde A-kategóriás követelményeinek. Ezen szempont a tranzakció olyan másodlagos előnye, melyet az Appeninn vezetése mindenképpen realizálni szeretett volna. Az összeolvadás jogi összetettsége és a Rotux ingatlanelemeinek piacképessége elkerülhetetlenné tette, hogy a most bejelentett tranzakció megvalósíthatósága érdekében - technikai lépésként - az Appeninn főtulajdonosa, a Lehn Consulting 2011. január első napjaiban már 50 százalékos részesedést szerezzen a Rotux-ban - emelte ki Székely Gábor a társaság közleményében.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!