Az Uber jól halad afelé, hogy 2019-ben egy nyilvános részvénykibocsátást hajtson végre-  mondta cég vezérigazgatója, Dara Khosrowshahi a CNBC-nek. A vezérigazgató szerint a cég mérlege nagyon erős, s bár a következő egy évben még sok minden történhet, szerinte a cégnek megfelelő tartalékai vannak nem várt események kezelésére. Az Uber 2019 második felében válna nyilvános társasággá, azonban egyelőre még nem kezdte meg a tárgyalásokat a kibocsátást potenciálisan szervező befektetési bankokkal.

A cég múlt heti bejelentése szerint az idei első negyedévben erős árbevétel-növekedést és csökkenő veszteséget ért el. Forgalma 67 százalékkal emelkedett az előző év hasonló időszakához képest, veszteségei 49 százalékkal csökkentek. Persze ehhez az is kellett, hogy az Uber eladja dél-kelet ázsiai üzletét a Grab nevű versenytársának, s orosz tevékenységét egyesítettet a Yandex.Taxi.-val - emlékeztet a portál.

A vezérigazgató szerint a nyilvánossá válás előtt meg szeretné újítani a cég menedzsmentjét, átalakítaná az Uber brandet és tovább fejlesztené kínált szolgáltatásaikat. Megerősítette, hogy tárgyalásokat folytattak Warren Buffett-tel arról, hogy a legendás befektető cége 3 milliárd dollárral beszállna az Uberbe való beszállással. Ebből végül Khosrowshani szerint azért nem lett semmi, mert a cég nem illeszkedik igazán a Buffett által kedvelt befektetési célpontok mintájába. Ugyan hatalmas növekedési lehetőségekkel rendelkeznek, de ehhez egy bizonyos mértékű kockázat is társul. Buffett az üggyel kapcsolatban korábban azt mondta a Bloombergnek, hogy nagy csodálója az Uber vezérigazgatójának.

A vezérigazgató szerint jelenleg nem céljuk, hogy stratégiai befektető találjanak a cégbe. Most jelenleg az üzleti tevékenység fejlesztésére kívánnak koncentrálni, olyan területekre például, mint az étel kiszállításai üzletág fejlesztése és az e-kerékpárok. Nem a személyszállítás lenne elképzelései szerint az egyedüli szolgáltatás, amit a cég nyújtana, hanem az Ubert inkább egy platformként képzeli el a jövőben, amely a lehetőségek széles választékát kínálná az utazók számára, hogy eljussanak az egyik helyről egy másikra.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!