Jelentősebb esés bontakozott ki ma reggel a kínai részvénypiacon, miután pénteken Kína újabb tartalékráta-emelést jelentett be. Az elmúlt egy évben ez már a hetedik alkalom volt, hogy Kína megemelte a kötelező tartalékrátát, amely lépés az infláció elleni, egyre határozottabb küzdelem jegyében született. A monetáris szigorítás mértéke most is 50 bázispontos. A kínai Shanghai Composite 3 százalékot esett ma reggel.

A bankszektor és az ingatlanpapírok részvényeire volt a leginkább negatív hatással a hír, az Industrial & Commercial Bank of China papírjai közel 3 százalékot estek, a China Vanke és a Poly Real Estate árfolyama pedig 7 százalék körüli mínuszban tartózkodik jelenleg a kínai tőzsdén.

Az LGT Capital Management elemzője szerint ha továbbra is a várakozásokat meghaladó makroadatok érkeznek Kínából, abban az esetben a piaci szereplők újabb monetáris szigorításra számítanak és még több, az inflációt és a hitelezést visszafogó lépésre. Ha viszont ha gyengébb adatok érkeznek, akkor a befektetők a gazdasági lassulás jeleként értékelik majd azokat - írja a Bloomberg.

A kínai tőzsdétől eltekintve csak mérsékeltebb elmozdulások láthatók ma reggel az ázsiai tőzsdéken, a Nikkei 225 stagnálással zárt, a hongkongi Hang Seng pedig csak mérsékelt, 0,6%-os leértékelődést szenvedett el.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!