Az európai piacokon a befektetői hangulatban bekövetkezett fordulat a Fed elnöke, Jerome Powell beszédére vezethető vissza, amelyben egyértelmű jelzést tett a gazdaságösztönző céllal alkalmazott laza monetáris politikai eszköztár fokozatos kivezetésének a megkezdésére már az idén. Az ösztönző intézkedések visszafogását a foglalkoztatás javulásának a folytatódásától tette függővé a Fed elnöke.

A Fed évi rendes Jackson Hole-i szimpóziumán - amelyet az idén virtuálisan rendeztek meg - Jerome Powell azonban hangsúlyozta, hogy a szigorítást a mennyiségi monetáris eszközökkel kezdik meg, az eszközvásárlási program keretösszegének a csökkentésével. A jelenleg zéró-közeli irányadó dollárkamatlábhoz azonban "nagy valószínűség szerint" csak a kötvényvásárlások befejezése után nyúlnak hozzá. A Fed elnöke csak nagyvonalakban vázolta fel a követni kívánt monetáris politikát, konkrét ütemtervet nem adott meg.

Az egész héten a Fed hét végi konferenciájától várható monetáris politikai jelzések függvényében alakult a befektetői magatartás a nemzetközi piacokon, beleértve az európai piacokat is. A beszéd elhangzása után az amerikai tőzsdeindexek ismét rekordtartományba emelkedtek vissza, ahonnan csütörtökön a kabuli merénylet hírére estek le.

Az FTSE EuroFirst 300 és Stoxx Europe 600 indexek 0,38 és 0,41 százalékos nyereséggel zártak, az euróövezeti EuroStoxx50 index pedig 0,50 százalék emelkedéssel fejezte be a napot.

Londonban 0,35 százalékkal zárt magasabban az FTSE-100 index, a frankfurti DAX 0,33 százalékkal emelkedett, a CAC-40 Párizsban 0,24 százalék erősödést ért el. Milánóban 0,56 százalékos, Madridban 0,35 százalékos indexemelkedéssel fejeződött be a pénteki tőzsdenap.

Az olajár emelkedett pénteken, amit a piacon elsősorban a hurrikánveszély miatt a Mexikói-öbölben lezárt olajkutakra vezetnek vissza a piacon. A Brent és a WTI olajtípusok nagy, tíz százalékot meghaladó áremelkedéssel fejezhetik be a hetet. Az év eleje óta a két olajtípus 43-44 százalék áremelkedést ért el.

Az európai piacok zárásakor a Brent nyersolaj ára 1,93 százalékkal állt magasabban a nemzetközi kereskedelemben hordónként 72,44 dolláron, a WTI ára pedig 1,91 százalékkal emelkedett hordónként 68,71 dollárra.

A dollár árfolyamát csökkentette a Fed elnökének a beszéde, amelyben jelezte, hogy "a kötvényvásárlások csökkentése nem feltétlenül jelenti a kamatemelés megkezdését is".

Az eurót 0,29 százalékkal jegyzik erősebben 1,1789 dolláron, az arany spot ára 0,86 százalékkal emelkedett unciánként 1807,61 dollárra.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!