Ha a rekordok közelében tartózkodó vezető tőzsdeindexek erre nem lennének elegendők bizonyítéknak, a Bank of America friss alapkezelői felmérése is azt mutatja, a befektetők fürdenek az optimizmusban, s ez akár még baj is lehet. A 216, összesen 625 milliárd dollár megfelelő elhelyezéséért felelős szakember nettó 69 százaléka van jelenleg azon a véleményen, hogy a következő időszakban átlag feletti gazdasági növekedéssel, de ezzel együtt átlag feletti pénzromlással is számolni kell. Csak nagyon kevesen, 8 százaléknyian várnak stagflációt, olyan inflációs időszakot, amikor a gazdaság képtelen a bővülésre.

Ugyanakkor a felmérés készítői szerint a reálgazdaságban tapasztalható inflációs folyamatok a Wall Street-en könnyen vezethetnek deflációhoz, pontosabban az elmúlt időszakban népszerű befektetési célpontok áreséséhez. Ilyenek voltak a kínai technológiai cégek, a hipergyorsan növekedő vállalatok részvényei és a bitcoin. A portfóliókban eközben az átlagos készpénz állomány nagyon alacsony szinten stagnál, 4,1 százalékon, ami szintén nem jó jel a piac további teljesítménye szempontjából.


Vannak arra utaló jelek, hogy a hatalmas optimizmus mind a gazdaság egészének várható teljesítményével, mind a vállalatok profitjaival kapcsolatban túljutott a csúcson, mindkettő enyhén csökkent májusban az áprilisban mért értékekhez képest. Az ilyen tetőzéseket a befektetői hangulatban 1994 óta öt ízben követte az amerikai 10 éves hozamok átlag 75 bázispontos csökkenése a következő két negyedévben. Azonban ez most kevésbé valószínű, tekintve, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed már így is hiperlaza politikát folytat, s ezért a kamatok a mélyben, az inflációs várakozások pedig az egekben vannak.


A befektetők a piacokat fenyegető legnagyobb kockázatnak jelenleg az inflációt tartják, a félelmek sorában a második helyen pedig a jegybanki ösztönzők esetleges visszavonása szerepel.

A bitcoin a felmérés szerint nagyon veszélyes helyzetbe került, s erre az elmúlt napok nagy esései némi bizonyítékkal is szolgálhatnak. Az alapkezelők 43 százaléka szerint a bitcoin vétele jelenleg a legzsúfoltabb pozíció a piacon, s 75 százalékuk szerint annak árfolyama egyértelműen a buborék kategóriába tartozik. Az ilyen fajta csúcsokat a legzsúfoltabb eszközökről alkotott véleményben az elmúlt években legalábbis középtávú, komolyabb korrekció követett. Így jártak például a technológiai szektor részvényesei 2018 és 2020 szeptemberében, vagy az amerikai államkötvények tavaly márciusban - emlékeztetnek a befektetési bank szakemberei.


A portfóliókban tovább csökkent az amerikai és a technológiai cégek túlsúlya, nőtt viszont az európai részvényeké. Az alapkezelők átlagosan 35 százalékkal súlyozzák felül a kontinens részvényeit, ez a legmagasabb érték 2018 márciusa óta. A feltörekvő piacok viszont veszítettek fényükből, 33 százalékos felülsúlyozottságuk jelentős visszaesés az év elejéhez képest. A gazdaság újranyitásával viszont optimizmus kezd kibontakozni az Egyesült Királysággal kapcsolatban, a megkérdezettek átlagosan 2 százalékkal súlyozzák felül a brit a részvényeket. Ez bár nem tűnik magasnak, mégis 2014 márciusa óta a legnagyobb arány.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!