A Facebook tegnap kezdődött fejlesztői konferenciáján Mark Zuckerberg bejelentette, hogy a cég hamarosan elindítja saját tárkereső szolgáltatását. Az Index.hu tudósítása szerint a társkereső szolgáltatás igénybevételéhez a felhasználók egy a profiljuktól független randiprofilt hoznának létre, csupán keresztnévvel, s ezzel tudnának potenciális partnereket keresni az oldalon.

A bejelentésre hatalmas eladási hullám indult meg a Match Group részvények piacán, ez a társaság ugyanis a fő tulajdonosa több más cég mellett a pontosan ilyen szolgáltatást nyújtó Tindernek és az OkCupidnak is. A részvények csak a tegnapi kereskedési napon 22 százalékot zuhantak.

Az, hogy a Facebook saját oldalába próbál integrálni már meglévő szolgáltatásokat is, nem újdonság. Emlékezetes, hogy a Microsoft által 2016-ban megvásárolt LinkedInnel konkuráló szolgáltatás versenytársaként tavaly novemberben indították el a Facebook álláskereső szolgáltatását. Ez egyelőre nem mért komoly csapást a LinkedInre. Legalábbis ez derül ki a Microsoft első negyedéves gyorsjelentéséből. A szolgáltatás ugyanis az év első három hónapjában 1,3 milliárd bevételt hozott a Microsoftnak, ami 37 százalékkal magasabb a 2017 első negyedévben elértnél.

A Marketwatch által megkérdezett elemzők szerint a piaci reakciók túlzóak lehetnek, s elképzelhető, hogy a Facebook szoláltatása nem fogja a már működő randialkalmazásokat tönkretenni. A Facebook célcsoportja az első körben ugyanis pont azok az emberek lehetnek, akik ugyan nyitottak lennének az ilyen típusú ismerkedésre, azonban pont a randialkalmazások használatától ódzkodnak.

A piac mindenesetre mára sem nyugodott meg, a nyitás előtti kereskedésben további 3,5 százalékos mínuszban jártak a Match részvényei.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!