Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az amerikai értékpapír-felügyelet (SEC) a múlt hónapban utasította el egy amerikai és kínai befektetőkből álló csoport kísérletét, hogy megvásárolják a kicsi, ámde nagy múltra visszatekintő Chicagói Értéktőzsdén - írja a Wall Street Journal. A Chicago Stock Exchange és az amerikai és kínai befektetők tulajdonában lévő North America Casin Holding közös közleményben jelentették be, hogy elállnak a tranzakciótól.

Az 1882-ben alapított Chicago Stock Exchange még 2016 februárjában jelentette be, hogy többségi részesdését megvásárolná a befektetőcsoport, azonban a tervezett tranzakció a pénzügyi lap szerint 20 millió dolláros méretéhez képest meglehetősen nagy politikai vihart kavart.  A tranzakció ellenzői attól féltek, hogy a kínai befolyás fenyegetést jelenthet az Egyesült Államok pénzügyi rendszerére. A részesdést vásárolni kívánó befektetők és a tőzsde is alaptalannak vélte a feltételezést. A Chicago Stock Exchange nagyon kicsi tőzsde, az amerikai tőzsdei részvényforgalom mindössze egy százaléka bonyolódik ezen keresztül.

A tőzsde a tranzakcióval próbált volna egy kis életet lehelni egyre kisebbé váló forgalmába. A terv az volt, hogy a tőzsdét egy olyan piaccá alakítanák, ahol könnyedén meg tudnának jelenni részvényeikkel a Kínán kívül tőzsdére lépni szándékozó kínai cégek.

A tőzsdének és a reménybeli befektetőknek meglehetősen kevés választásuk maradt, miután a SEC a múlt hónapban blokkolta a tranzakciót. 2016 decemberében egyébként egy másik amerikai szerv, a Comittee on Foreign Investment in the U.S. (CFIUS) még rábólintott a tervezett ügyletre.

A jóváhagyás még az Obama-kormány hivatali idejére esett. A néhány héttel később hivatalba lépett Trump-kormányzat viszont egyre nagyobb gyanakvással szemléli a kínai vállalatokkal való hasonló ügyleteket, a WSJ példaként a múlt héten bejelentett importvámterveket hozta fel erre példaként.

Nemzetbiztonsági okokra hivatkozva egyébként már egy ennél jóval nagyobb szektorbeli tranzakció is meghiúsult. Az Alibaba alapító Jack Ma-hoz köthető Ant Financial Services próbálta meg egy 1,2 milliárd dolláros ügylet keretében megvásárolni a dallasi, fizetési forgalom lebonyolításával foglalkozó MoneyGram International-t, azonban ezt az ügyletet is blokkolták. Ezen a héten a Qualcomm Inc. szingapúri székhelyű versenytársa, a Broadcom Ltd. általi felvásárlása került a CFIUS elé.

Korábban meglehetősen szokatlan volt, hogy ilyen jellegű tranzakciókat kormányzati szervek vizsgálnának annak végelegesítése előtt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!