Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kincstárjegyeket, államkötvényeket és állampapírokat mostantól egységesen állampapírnak nevezik majd. "A cél az, hogy egyszerűsítsük az elnevezéseket, ami egyértelműbbé, könnyebben megjegyezhetőbbé, ezáltal eladhatóbbá teszi ezeket a pénzügyi instrumentumokat" - modta Barcza György, az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgatója a lapnak.

Példaként említette, hogy az egyéves futamidejű kamatozó kincstárjegyet mostantól IMÁP-nak hívják majd - ez az Egyéves Magyar Állampapírt jelenti. A Prémium Magyar Államkötvény neve Prémium Magyar Állampapírra változik. (Ez vár a magyar forintra és a bérekre.)

Barcza György emellett két nagyobb változásra is felhívta a figyelmet: mostantól befektetési hitelkonstrukció keretében nem lehet vásárolni lakossági állampapírt, vagyis olyan módon, amikor a vételt közvetlen banki hitelből finanszírozzák. A másik változás, hogy a lakossági állampapír biztosítékba helyezését - így a tulajdonban lévő cég hitelezését is - korlátok közé szorítják. Összességében azt szeretnék elérni, hogy a vásárló magánszemélyek köre bővüljön, de csak olyan felhasználást engedélyeznek, amely a nettó vagyont növeli.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!