New Yorkban a DJIA-30 index 1,10 százalék, az S&P-500 index 1,63 százalék, a Nasdaq Composite index 2,06 százalék eséssel indult neki a keddi kereskedésnek.

Kedden veszteséggel zártak az ázsiai tőzsdék és az amerikai kereskedési idő kezdetén nagy, a főbb indexeket két éves mélypontra taszító veszteségben jártak az európai értékpapírpiacok is.

A befektető hangulat általános romlása a Szaúd-Arábiával szemben a Khashoggi-gyilkosság miatt mélyülő diplomáciai feszültségre, Brüsszel és Róma között az olasz költségvetés miatt kialakult nézeteltérésre, valamint az egyre bonyolódó Brexit-alkudozásokra vezethető vissza.

Az amerikai piacon ehhez még hozzájárultak a legfrissebb vállalati eredménybeszámolók is. A harmadik negyedévi beszámoló szezon legsűrűbb hetében járunk, a héten az S&P-500 index tagjaiból több mint 150 teszi hozza nyilvánosságra gazdálkodási adatait. A már publikált beszámolók nyolcvan százaléka tartalmazott az elemzői várakozásokra pozitív módon rácáfoló adatokat.

Mamutok csúsztak el a jégen

A keddi kereskedés előtt közzétett beszámolók alapján azonban számos nagyvállalat részvénye veszített árfolyamából.

A 3M részvénye például öt százalékkal gyengült, mivel a cég bevétele és nyeresége elmaradt a várakozásoktól és még éves eredmény előrejelzésén is rontott.

A Caterpillar részvénye szintén öt százalékkal gyengült. A papír a hónap folyamán már 15 százalékot veszített, mivel egyike a Kínával szembeni amerikai kereskedelemkorlátozó intézkedések legnagyobb veszteseinek.

A Netflix részvénye több mint két százalékos gyengüléssel növelte a hónap eleje óta felhalmozott több mint tíz százalékos veszteségét.

A Bank of America részvénye másfél százalékkal gyengült még a nyitás előtt, a papír a hónap eleje óta már hét százalékot veszített.

Az olajár csökkent kedden, miután Khalid al-Falih szaúdi energiaipari miniszter közölte, az ország konstruktív és felelősségteljes szerepet tölt be a világ olajpiacán és nem áll szándékában csökkenteni termelését az esetlegesen ellene irányuló szankciók elhárítására. A Brent nyersolaj ára az amerikai piacok nyitásakor 2,43 százalékkal hordónként 77,89 dollárral, a WTI ára 2,10 százalékkal 67,72 dollárral állt alacsonyabban.

Az eurót 0,02 százalékkal jegyezték erősebben 1,1467 dolláron.

Az arany ára az értékpapírpiaci árfolyamcsökkenést ellentételezve három havi csúcsra ment fel, a határidős piacon a legközelebbi kontraktus jegyzése 1,66 százalékkal unciánként 1241,50 dollárra emelkedett.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!