A török részvények a világ legjobban teljesítőiből gyorsan a legrosszabbul szereplőkké léptek vissza januárban.

Az irányadó Borsa Istanbul 100 Index a globális pénzügyi válság óta a leggyengébben kezdte az évet, miután tavaly közel 200 százalékkal erősödött.

Még dollárban mérve is közel duplázott a líra mélyrepülése ellenére, mindezt úgy, hogy közben a világ fontosabb tőzsdéin masszív medvepiac tombolt. Januárban azonban egy hónap alatt közel 11 százalékkal esett, ez 2008 óta a legrosszabb januári teljesítménye, és a koronavírus-járvány kezdete óta a legnagyobb havi csökkenést jelenti.

A nagy esést okozó profitrealizálásnak a Bloomberg elemzése szerint a politikai bizonytalanság volt az egyik fő hajtóereje. Idén elnök- és parlamenti választások várhatók Törökországban, amelyek Recep Tayyip Erdogan elnök számára olyan szorosak lehet, amire húsz éves uralma alatt eddig ritkán volt példa.

A választás a törökök eredetileg június 18-ra tervezték kiírni, ám Erdogan elnök célzott arra, hogy valószínűleg előbbre hozzák. Törökország az elmúlt évtizedek legsúlyosabb megélhetési válságával küzd hatalmas infláció közepette, ez 2022-ben elérte 85 százalékot is, majd az év vége felé lassult.

A politikai bizonytalanságok közepette a betéti kamatok is jelentősen emelkedtek, ami miatt megnőhetett az igény a profitok realizálására, és egy részének biztonságosabb eszközökbe történő átcsoportosítására – mondta Burak Isyar, az ICBC Turkey Investment nevű brókerdcég munkatársa.

A betéti kamatok emelkedése annak köszönhető, hogy a bankok egyre több lírában képződött megtakarítást próbálnak felszívni annak érdekében, hogy meg tudjanak felelni a szabályozói követelményeknek.

A legfeljebb három hónapos lejáratú lírabetétek súlyozott átlagkamata 24,6 százalék volt a január 20-i héten, ami a legmagasabb 2018 októbere óta a legfrissebb hivatalos adatok szerint.

A török részvények tavalyi száguldása jórészt annak volt köszönhető, hogy a cégek profitja jelentősen emelkedett az inflációs környezetben. Eközben a törökök jó fedezetnek gondolták a részvénybefektetést az inflációval szemben, a belföldi befektetők jelentős összegeket költöttek hazai részvények vásárlására. A mostani heves esés lehet ennek következménye is, ugyanis a nagy emelkedés közepette jelentős tőkeáttételes pozíciók épültek ki.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!