A kínai részvénypiacok összezuhantak a helyi idő szerint kedd délutáni kereskedésben. A külföldi valutában denominált B részvények, valamit a jüanban denominált A részvények egyaránt eladási nyomás alá kerültek. A külföldi befektetők számára is hozzáférhető részvények mozgását követő Shangai B részvényindex 7,3 százalékkal zuhant 242 pontra, míg a Shenzhen B részvényindex 4,8 százalékkal esett vissza 608 pontra. A belföldi részvényforgalmat leképező Shanghai Composite Index 3,5 százalékot vesztett értékéből, és 3224 ponton zárt - ez a legnagyobb visszaesés augusztus 31-e óta. A Hang Seng index 1,6 százalékkal gyengült 22 410 pontra. Az ázsiai részvénypiacokat a kínai és japán bankok is visszahúzták a pénzintézetek kedvezőtlen helyzete miatt felmerült tőkeemelési kényszer keltette aggodalom hatására. Az ázsai részvénypiacok annak ellenére estek vissza, hogy a tengerentúlon emelkedtek az irányadó mutatók. Az ausztrál ASX 0,7 százalékos pirosban volt, a japán Nikkei 1 százalékkal vette az irányt délnek (miután tegnap a piac ünnep miatt zárva tartott), a dél-koreai Kospi Composite 0,9 százalékkal zsugorodott. Az elemzők szerint Japánban a defláció miatti aggodalmak és a gazdaságpolitikával kapcsolatos bizonytalanság is elrettenti a befektetőket. A biztosítási és nem banki szektorba tartozó pénzügyi cégek részvényei is gyengén teljesítettek. A Japan Airlines papírjai 8,4 százalékkal csökkentek minden idők legalacsonyabb értékére. Dél-Koreában a Samsung Electronics 2 százalékkal csúszott vissza, az LG Electronics papírjai pedig 1,9 százalékkal gyengültek az amerikai ünnepi szezonnal kapcsolatos bizonytalanság miatt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!