Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Richter Gedeon Nyrt. 2017-ben 52,86 milliárd forint konszolidált nettó nyereséget ért el, ez 21,1 százalékkal kisebb az előző évinél - közölte hétfőn a gyógyszeripari vállalat a Budapesti Értéktőzsde honlapján. A társaság éves árbevétele 444,356 milliárd forint volt, ami 14 százalékkal több az előző évinél, euróban számolva 14,8 százalékkal emelkedett a nemzetközi pénzügyi jelentési szabvány (IFRS) alapján készült, konszolidált gyorsjelentés szerint.

Az árbevétel növekedése termékportfólióra vetítve az elsősorban magas hozzáadott értékű kiemelt készítmények - Esmya, Vraylar, Bemfola - értékesítésének köszönhető.  A gyógyszergyártás árbevétele összesen 1 180 millió eurót tett ki, terápiás területenként a nőgyógyászat 40 százalékot, a kardiovaszkuláris betegségek kezelésére alkalmas készítmények 19 százalékot, a központi idegrendszerre hatók 17 százalékot képviseltek.

A társaság pénzügyi eredményeire nagy hatása volt az árfolyamok változásának, egyenlegük 8,5 milliárdos mínuszt eredményezett.

Orbán Gábor vezérigazgató a hajnalban közzétett eredmények kapcsán kiemelte, tavaly a negyedik negyedévben folytatódtak a korábbi tendenciák, a növekedés dinamikája azonban az év végére lelassult. Minden piacon sikerült növekedést elérni, ami azt mutatja, hogy " nagyon szilárd talapzaton áll az üzlet".

Az év azonban a cég és az érintett betegek számára is szomorú intézkedéssel zárult, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) kockázatelemző bizottsága pénteken ideiglenes intézkedést rendelt el a Richter egyik kiemelt nőgyógyászati terméke, a méhmióma kezelésre szolgáló Esmya és az alkalmazása kapcsán felmerült májkárosodási esetek közötti összefüggés vizsgálatának részeként.

Több mint 50 százalékkal eshet az Esmya árbevétele

A vizsgálat május 31-ig tart, az ideiglenes intézkedés értelmében addig új betegnek nem írható fel a készítmény - erről az orvosok február 19-én kapnak hivatalos tájékoztatást. A már folyamatban lévő terápiák a ciklus befejezéséig folytathatók, a betegeknek rendszeres májvizsgálaton kell részt venniük - ismertette Orbán Gábor, hangsúlyozva: a hatóság lépése ideiglenes intézkedés és nem felfüggesztés. Az intézkedéssel eddig okozott kárt a vezérigazgató szerint egyelőre nem lehet számszerűsíteni, becslésük szerint azonban összességében több mint 50 százalékos csökkenést hozhat az Esmya idei árbevételében.

A társaság tudomására jutott információk szerint nem volt kimutatható összefüggés az Esmya és a májkárosodás között, a kontrollált körülmények között zajló kezeléseknél nem regisztráltak ilyen mellékhatást. A vizsgálatban a Richter mindenben együttműködik a hatósággal, s saját maga is nemzetközi hepatológusokat (májbetegség-szakértőket) vont be a vizsgálatba és az eredmények értékelésébe.

Az Richter saját fejlesztésű gyógyszere, az Esmya jelenleg az egyetlen olyan, méhkivételt kiváltó, méhmióma kezelésére létező gyógyszer, amely 2012 óta van forgalomban, törzskönyvezése óta több, mint 700 ezer nőt kezeltek vele.

Nincs bizonyítéka a hatóságnak

Az igazgatóság tagja, Bogsh Erik kiemelte: nincs bizonyítéka az EMA illetékes bizottságának arra, hogy az Esmya és a használatához kapcsolódóan bejelentett májkárosodások között összefüggés lenne. Ha ugyanis a hatóság vagy bárki rendelkezne ilyen bizonyítékkal, akkor ideiglenes intézkedés helyett felfüggesztik a gyógyszer használatát.

A menedzsment idei várakozásairól szólva Orbán Gábor elmondta: az Esmyát érintő átmeneti intézkedések miatt, a szokásoktól eltérően nem adnak körű előrejelzést, összességében azonban az Esmya nélkül és a jelenlegi rubelárfolyam változatlansága mellett stagnálásra számítanak. Az egy részvényre jutó osztalék 82 forint körül várható.

A magyar piacon 2 százalékkal nőhet az árbevétel, a kelet-közép-európai (EU-10) régióban stagnálás várható - részletezte a várakozásokat Orbán. Nyugat-Európára, az Esmya túlsúlya miatt nem készült teljeskörű előrejelzés, az Esmya nélküli forgalom, mely a Bemfola és az orális fogamzásgátlók eladásából származik, is stagnálhat, ez 40-40 millió eurós árbevételt jelent.

Rubelben számolva 4 százalékkal nőhet az orosz piac, Ukrajnában ezzel szemben 10 százalékos lehet a csökkenés dollárban. Az egyéb FÁK-országok piacain euróban mérve 4 százalékos emelkedést jósol a társaság.

Az amerikai piacon a Vraylar royalty bevételen kívüli árbevétel 15 százalékkal csökkenhet 2018-ban, míg a kínai és latin-amerikai piacokon 5 százalékos növekedéssel zárulhat az év. Az egyéb piacokon pedig stagnálhat az idei árbevétel.

Orbán Gábor értékelése szerint a fedezet lefelé, míg a költség-hányadosok felfelé módosulhatnak, azonban a pontosabb előrejelzés csak a Farmakovigilanciai kockázatelemző bizottság vizsgálatának lezárása után lesz adható, mindenesetre három hónap múlva tisztulhat a kép - tette hozzá a vezérigazgató.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!