Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Ha egy befektetőt már fáraszt az, hogy házilagosan összerakott befektetési portfóliójánál folyamatosan jobb hozamot produkálnak a titokzatos és sztárolt hedge-fundok, ő maga is nekiláthat otthon összeütni egyet - írja David Weidner, a Marketwatch publicistája. Nem kell más hozzá, mint elmenni a legközelebbi ügyvédhez, s azt mondani neki, hogy hamarosan hedge-fundot szeretnénk indítani. Persze nem kell fizetni a jogásznak a szükséges eljárásokért, hanem a munkájáért cserébe részesedést kell kínálni neki a majdan elindítandó, mondjuk "BlackTreeGraniteAdvisers Capital LLC"-re keresztelt alapból, a hangzatos név már fél siker.

Ennyi az egész, s innentől az átlagos befektető máris csatlakozott a titokzatos Wall Street-i elithez, a hedge-fund menedzserek klubjához. Persze egy kicsit szigorodott ugyan a szabályozás az elmúlt időszakban, regisztrálni kell az alapot az amerikai értékpapír felügyeletnél (SEC), de tényleg ennyi csak az egész. Nem kell hozzá engedély, szakmai múlt, vagy számítógép. Otthonról is lehet intézni az egészet. Persze ha már van hedge-fundunk, kellenének hozzá befektetők is. A befektetők megnyeréséhez viszont valamilyen hangzatos stratégiára lehet szükség, hogy az emberek hordják a pénzt az alapba. Ez adja a dolog lényegét. De ez sem annyira nehéz, mint első ránézésre tűnik.

Íme, a legelterjedtebb hedge-fund stratégiák, s a valódi jelentésük:

1.Research-driven, azaz elemzés-vezérelt stratégia

Senkit se tévesszen meg a hangzatos elnevezés. Egyáltalán nem az ódivatú adathalmaz vizsgálatról van szó, esetleg a cégek várható teljesítményének előrejelzésről. Inkább az adott cégek vezetőivel, bennfenteseivel történő kapcsolattartásról szól már a történet, amint azt Rajaratnam példája mutatja. Milliárdossá tudott válni a jó időben végrehajtott, alapos elemzéssel alátámasztott tranzakciókkal. A SEC egyébként jelenleg több neves alapkezelőt is vizsgál gyanús időben végrehajtott opciós tranzakciók miatt, például a Steven A. Cohen vezette SAC Capitalt is.

A publicisztika szerint tehát a sikeres üzletekhez leginkább bennfentes információk kellenek, melyeket a cégvezetőktől, egyes szakmai konferenciákon előadóktól lehet beszerezni (az egyik ügyben egy gyógyszercég részvényeivel történt bennfentes üzletek voltak a vizsgálat tárgyai, kiderült, a bennfentesen üzletelő alap egy gyógyszerészeti konferencián szerzett információkat a cég egyik készítményének engedélyezésével kapcsolatban.)

2.Opportunity-driven, azaz a különleges lehetőségekre figyelő stratégia

Ez a módszer - amelyet John Paulson & Co és a Magnetar Capital is használ - kevésbé ismert, de vitathatatlanul eredményesebb - jegyzi meg epésen a szakértő. Sok munkát igényel és hatalmas kockázatot jelent, szerencsére nem a hedge fund menedzser számára. Hanem a befektetőknek. S íme a lehetőség, válassz ki néhány megbízhatónak reklámozott eszközt, részvényt, jelzálog fedezetű értékpapírt, esetleg te magad bocsásd ki azokat. Tölts fel vel egy alapot, vagy ennél is jobb, keress egy befektetési bankot, amely csinál ilyen alapot. Aztán derivatív eszközökön keresztül hedge fundod nyisson pozíciókat az alap áresésére játszva- Mint tette ezt Paulson a Goldman Sachs-szal karöltve. Néhány alap, amit a befektetőkre rásóztak nagyon rosszul teljesített, a befektetők buktak, de a hedge fund egy rakás pénzt keresett.

3. Minden más

Na és persze vannak más módszerek is, de ezek nem ajánlottak. Követheted a régi igazi és kipróbált hedge fund stratégiákat, arbitrázs ügyletek, deviza üzletek, árupiaci termékek, kötvények, kvantitatív stratégiák. De minek? Áprilisban a hedge fundok mindössze 1,36 százalékos hozamot hoztak, szemben az S&P 500-as index 2,85 százalékos hozamával és a Dow Jones Industrial 3,98 százalékával. S ha a piacon rosszabb idők járnak, a hedge fundok még rosszabbul teljesítenek. A válság alatt miden tizedik hedge fund bezárt. Az iparág 600 milliárd dollárnyi veszteséget szenvedett el és a pénzkivétek miatt. Persze ezt meglehet gátolni azzal, hogy letiltod a pénzkivételt egy időre az alapból, mint sokan tették ezt a válság alatt.

4. Mi marad?

S persze van egy negyedik módszer is arra, hogy esetleg magas hozamokat érjünk el az ügyfeleknek. Ez a "lusta" portfólió stratégiája, persze nem a hagyományos értelemben. Itt a hedge-fund kezelő a lusta, a befolyó pénzekből soha egy fillért sem fektet be. Viszont magas hozamokat mutat ki a befektetőinek, s aki ezek közül időben észbe kap és a hozamot és a tőkét is kiveszi, igencsak jól jár- gy történt ez a Bernie Madoff (képünkön) által kezelt portfóliók esetében is. A lényeg, hogy a befektetési politika maradjon titokban.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!