Nagy átverés készül az olajpiacon

A Bloomberg szerint nagyon úgy tűnik, hogy a hatalmas, másfél hónapja tartó felpattanás az olaj árfolyamában nem volt más, mint az áresésre játszó pozíciók zárása. Így erősen megkérdőjelezhető, hogy az áremelkedés tovább tart majd.
Napi.hu, 2016. március 29. kedd, 08:42
Fotó: Reuters

Az amerikai Áru- és Határidős Piaci Bizottság  (CFTC) adatai szerint az elmúlt hét hét folyamán olyan mennyiségű short pozíciót zártak az olaj piacán, amire eddig nem volt példa - írja a Bloomberg. Így jó eséllyel az olaj árfolyamában február 11-e óta bekövetkezett emelkedés is jórészt az eladási pozíciók vétellel történő lezárásának volt köszönhető, semmint az áremelkedésben hívő befektetők optimista tétjeinek.

Február 2-a óta a WTI amerikai könnyű olaj határidős piacán 131 617 kontraktussal esett a nyitott shortok száma, ez a CFTC adatai szerint a legnagyobb short likvidálás az elmúlt évtizedben. Eközben a vételi pozíciók száma 971 kontraktussal csökkent.

Emelkedésre nem igen fogadnak

A Bloomberg szerint az elmúlt 10 évben mindössze két olyan periódus volt, amikor zsinórban csökkent az eladási pozíciók száma az amerikai árupiacokon. Az egyik 2009 szeptemberében kezdődött, a második 2012 decemberében. Mindkét időszakban a zárások kevesebb kontraktust érintettek, s kisebb áremelkedéssel jártak az energiahordozó piacán.

A hírügynökség által megkérdezett szakértők szerint bár számos pozitív hír is napvilágot látott ebben az időszakban az olajjal kapcsolatban, azonban a piaci folyamatok erősen megkérdőjelezik az emelkedés fenntarthatóságát.

Nagyon úgy tűnik, a rally csak a pesszimista befektetők pozíció zárásainak köszönhető, nem jött új, áremelkedésre játszó pénz a piacra - mondta John Kilduff, az Again Capital LLC, egy energiaszektorra szakosodott hedge-fund szakértője a Bloombergnek.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Magenta, 2016.03.29 13:10

És mindennek mi köze van az utasszállító repülőkön történő változásokhoz?
Elcsesztétek az index.hu-ról idevezető link szövegét!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html