A 30 vezető iparvállalat Dow Jones indexe 392,41 ponttal, 2,32 százalékkal 16 514,1 pontra csökkent.

A mutató több mint egy évszázada nem zuhant akkorát az év első négy kereskedési napján, mint idén.

Az S&P 500-as mutató 47,17 pontot, 2,37 százalékot vesztett, és 1943,09 ponton fejezte be a napot.

A technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója 146,34 pontot, 3,03 százalékot csökkent, és 4689,43 ponton zárt.

Csütörtökön Kínából újra eladási hullám indult el, aminek a hatása végigsöpört az ázsiai, majd az európai piacokon, és komoly veszteségeket okozott az amerikai tőzsdéken is.

Rontotta a befektetői hangulatot az is, hogy a kőolaj ára fokozatosan csökken, immár csak kevéssel áll 33 dollár fölött.

Elemzők egy része szerint a kőolaj ára a következő hetekben akár 30 dollár alá is csúszhat a lassuló kínai gazdaságnövekedés miatt, mert csökken az ázsiai ország hatalmas olajkereslete, ami globális kereslet visszaeséssel párosul, miközben a piac túlcsorog a kőolajtól.

Hangulatrontó megszólalások

Borúlátóan beszélt a gazdaság kilátásairól Soros György egy Srí Lankán tartott fórumon. A magyar származású amerikai üzletember a Bloomberg jelentése szerint hasonlóságokat vél felfedezni a jelenlegi környezet és a 2008. évi pénzügyi összeomlás között.

Rontott az általános kedven a Világbank legújabb globális gazdaságnövekedési előrejelzése is. A szervezet arra számít, hogy a tavalyi 2,4 százalék után idén 2,9 százalékkal nő a világ GDP-je, ami azonban elmarad a júniusban 2016-ra várt 3,3 százaléktól.

A Világbank egyebek között azzal számol, hogy különösen a vezető feltörekvő országok gazdaságai szerepelnek majd gyengén.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!