A Barclays kötvényindexei alapján a stabilabbnak tekintett államkötvények és a kockázatosabb európai vállalati kötvények hozamai közötti különbség olyan magas szintre emelkedett, mint ahol három évvel ezelőtt járt. Az európai gazdaság azonban akkor az adósságválságot követő recesszió időszakát élte - írja elemzésében a Wall Street Journal.

A kockázatosabb kötvények hozamfelára az általános piaci rossz hangulatnak megfelelően emelkedett az elmúlt hetekben folyamatosan, a befektetők hangulatára a csökkenő nyersanyagárak, a csökkenő kínai növekedés egyaránt rányomta a bélyegét. Az általánosan is alacsonyabb kockázatviselési hajlandóságot tovább gyengítette az amerikai magas hozamú vállalati kötvények árfolyamában az év végén bekövetkezett esés. A mostani hozamkülönbség elhúzódó piaci stresszek időszakában jellemző - írja a pénzügyi lap.

A vállalati kötvénypiacon mostanra kialakult hozamkülönbségek azokra az időszakokra jellemzőek, amikor a gazdaság recesszióban van - hívta fel a figyelmet Zoso Davies, a Barclays hitelstratégája, aki szerint a mostani árak kialakulásáért a globális feldolgozóipari lassulás és az alacsony nyersanyagárak együtt okolhatók. Szerinte a kérdés az, hogy ezen szektorok gyengélkedése tovább terjed-e a gazdaság más szegmenseire. Bár a kötvénypiacok nem mindig teljesen megbízhatóak a gazdasági lassulás előrejelzésében, azonban a mostani hozamfelárak a nehéz időszakokra voltak jellemzők, mint a 2008-as pénzügyi válság vagy az eurózóna adósságválsága - tette hozzá Davies.

A kötvénypiac nehézségei a jelek szerint egyelőre a magasabb kockázatú, nem befektetési kategóriájú, úgynevezett "bóvli" kötvények piacára korlátozódott. Az amerikai piacon ezek és a befektetési kategóriájú papírok közötti hozamkülönbség már tavaly júliusban átlagosan 1,5 százalékpont fölé emelkedett, jórészt az olajiparban érdekelt cégek kötvényeinek kockázatosabbá válásával. A befektetők a csökkenő olajárak miatt kezdték el csak magasabb hozamok mellett megvásárolni ezeket a kötvényeket.

Az ilyen típusú európai kötvények hozamfelára a múlt héten lépte át az 1,5 százalékpontos értéket a lap szerint. Ez a duplája a tavaly év elején tapasztalt legalacsonyabb értéknek. Ha az európai gazdaság lassú fellendülése közepette a hozamok magasabban ragadnak, akkor az megdrágíthatja a vállalati szektor számára a beruházásokat és a korábbi adósságok refinanszírozását.

Az európai kötvényeket ért eladási hullám ráadásul olyan körülmények között következett be, amelyek általában kedvezni szoktak ezeknek a papíroknak. A gazdaság az elemzők szerint a fellendülés időszakát éli, a vállalati csődök aránya alacsony és az Európai Központi Bank (ECB) pumpálja a pénzt a pénzügyi rendszerbe. Az európai bóvlikötvények között a bedőlési arány tavaly 0,7 százalékos volt, s idén is egy százalék maradhat a Fitch becslései szerint. A válság idején, 2009-ben, ez 10,5 százalékon tetőzött.

Az elvileg kedvező kilátások ellenére sokan aggódva szemlélik az eseményeket. Wolfgang Kuhn, az Aberdeen Asset Management szakértője elmondta, hiába optimista hosszabb távon az európai kötvényekkel kapcsolatban, azonban most óvatosan áll hozzájuk. A bizonytalanság nagyon magas, mivel olyan dolgok zajlanak a háttérben, amelyek egyáltalán nem tekinthetők mindennaposnak - utalt a kínai gazdaság lassulására és a nyersanyagárak összeomlására.

Persze vannak optimisták is. James Sym, a Schroeders alapkezelője szerint a kötvényhozamok alakulása most nem olyan fordulópont, mint a 2008-as válságot megelőzően volt. Ezért szerinte rossz döntés lehet a kötvényeket ezeken az árakon eladni, sőt a mostani hozamok jó vételi lehetőséget biztosítanak.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!