Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A múlt heti Fed-ülést megelőzően olyan szintre emelkedett a shortok aránya a világ legnagyobb vállalati kötvényeket tartó tőzsdén jegyzett alapjánál, amire még nem volt példa - írja a Financial Times. A befektetők alapvetően két okból nyithatnak ilyen pozíciókat, az egyik, hogy a kötvények áresésére számítanak, a másik, hogy meglévő kötvényportfólióik értékét fedezzék valahogy. Bár a brit pénzügyi lap által megkérdezett szakértők szerint a növekedésben az utóbbi motiváció játszhatta a nagyobb szerepet, azonban a kötvénypiaci áresésre való felkészülés sem lenne értelmetlen stratégia.

Az Egyesült Államokban például a bóvli kategóriába sorolt kötvények átlagosan 14,5 százalékos hozamot biztosítottak eddig idén, szemben az S&P 500-as részvényindex 7,8 és a legjobb minőségű kötvények átlagos 9,5 százalékával.

Ezek az árszintek egyszerűen semmivel sem támaszthatóak alá. A kínálkozó vételi lehetőségekkel így 10 alkalomból 9-szer nem élünk - mondta a lapnak Jack Flaherty, a GAM portfólió menedzsere.

Könnyebb mínuszra fogadni, mint eladni

A héten megjelent adatok szerint a legnagyobb, befektetési kategóriájú kötvényeket tartó tőzsdén jegyzett alap (ETF), az összesen 33 milliárd dollárnyi tőkét kezelő Blackrock által kezelt LQD  részvényeire nyitott shortok állomány szeptember első két hetében 50 százalékkal emelkedett. Az ugyanilyen típusú, csak éppen bóvli kötvényeket tartó ETF-re nyitott shortok nagysága szintén rekordszinteken tartózkodik.

Az ETF-ek-re nyitott shortok száma azért érdekes, mert ilyen pozíciókat sokkal egyszerűbben és gyorsabban nyithat egy intézményi befektető annál, mintha elkezdené értékesíteni a portfóliójában lévő kötvényeket - emlékeztet a lap.

Matt Tucker, az egyik legnagyobb amerikai ETF kibocsátó, az iShares vezető kötvénystratégája szerint nem teljesen egyértelmű, hogy a shortállomány emelkedése meglévő pozíciók fedezésének, vagy pedig egy nagyobb, kötvényáresésre játszó spekulációs hullám eredménye.

Idáig működött

A mostani adatok ugyan még a szeptemberi Fed ülést megelőző időszakra vonatkoznak, azonban jól mutatják a piac jelenlegi állapotát. Mindenki úgy érzi, hogy ezek a kötvények drágák és fundamentálisan nem indokolható árfolyamuk. A nagy jegybankok, a Bank of Japan és az ECB gazdaságélénkítő lépései, a hatalmas jegybanki kötvényvásárlások azonban olyan helyzetet teremtenek, hogy jelenleg már 13 ezer milliárd dollárra rúg a negatív hozamú kötvények értéke világszerte. Egy ilyen piacon mindenki igyekszik oda tenni a pénzét, ahol még ha minimális, de pozitív hozamot tud elérni. Emiatt hat túlvett is a piac, eddig sikeresen le tudta rázni a negatív híreket - mondta John Dixon, a Cleraview Trading bóvlikötvény kereskedője a lapnak.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!