Ha kínai gazdaság növekedésével kapcsolatban növekvő bizonytalanság és annak világgazdaságra gyakorolt negatív hatásai ellenére a Fed megkezdi szeptemberi ülésén a kamatok emelését - 2006 óta első ízben -, annak negatív következményei lehetnek - mondta Kaushik Basu, a Világbank vezető közgazdásza a Financial Times-nak.

A figyelmeztetés a lap szerint mutatja azt a bizonytalanságot, amely az elmúlt hetek piaci fejleményei nyomán kialakult a befektetők körében a Fed várható kamatemelésével kapcsolatban. Nemrég az IMF részéről érkezett hasonló figyelmeztetés az amerikai jegybank szerepét betöltő szervezet vezetői részére.

A kamatemelések megindulása sokkot okozhat és újabb válságot generálhat a feltörekvő piacokon - mondta Basu. Szerinte annak ellenére, hogy a Fed már jó előre elkezdte felkészíteni a piacokat a kamatemelések megkezdésére, az ahhoz vezethet, hogy a kevésbé kockázattűrő tőke elhagyja a feltörekvő piacokat, s nagy kilengéseket okozhat a devizapiacon. Ráadásul a lépés tovább erősítheti az amerikai dollárt, ami negatívan hatna vissza az amerikai gazdaság növekedésére.

Nem gondolom, hogy önmagában a Fed kamatemelése hatalmas válságot okozna, azonban felforduláshoz vezethet a piacokon. Azonban az elmúlt hetek pénzpiaci eseményei, a kínai deviza leértékelése után egy ilyen lépés valószínűleg újabb pánikot okozhat - mondta. A globális gazdasági folyamatok jelenleg annyira problémásnak tűnnek, hogy egy gyors amerikai kamatemelés sok országot rendkívül rosszul érintene - tette hozzá.

A Fed Nyíltpiaci Bizottsága (FOMC) legközelebb szeptember 16-án és 17-én tartja kétnapos ülését, amelyen dönthet a kamatemelés megindításáról. Janet Yellen, a Fed elnöke idén már többször jelezte, arra számít, hogy a kamatemelési ciklus már idén megindul. Erre idén már csak három ülésen lesz lehetőség. Eközben az amerikai gazdaságból ellentétes jelzések érkeztek arra vonatkozóan, hogy valóban elérkezett-e a kamatemelések ideje - írja a lap. Bár a munkaerőpiac erősödést mutat, az infláció rendkívüli módon lecsökkent a dollár erősödése és a nyersanyagpiaci áresés következtében. Eközben a friss kínai külkereskedelmi forgalomról szóló adat élesen rávilágított arra, hogy milyen hatásai lesznek a hatalmas ázsiai gazdaság növekedési ütemének drasztikus csökkenésének.

Basu szerint a Világbank júniusi előrejelzése a világgazdaság idei, 2,8 százalékos növekedéséről nehezen lesz tartható, figyelembe véve a kínai és a brazil gazdaság lassulását és a fejlett ipari államok lanyha bővülését. Úgy véli, figyelembe véve az elmúlt két hét fejleményeit, a helyzet sokkal rosszabb annál, mint azt júniusban gondolták.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!