Nagy beavatkozás jöhet a forint védelmében

Jelentős szóbeli intervenció kezdődött a forint védelmében, és ezt ugyancsak komoly mértékű közvetlen devizapiaci beavatkozás is követheti szükség esetén a jegybank részéről - vélekedtek Cséfalvay Zoltán hétfői sajtótájékoztatóját kommentálva londoni pénzügyi elemzők.
MTI-Eco, 2013. március 18. hétfő, 16:55
Fotó: Napi.hu

A Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára újságíróknak hétfőn kijelentette, hogy a magyar kormánynak és az országnak sem érdeke a gyenge valuta. Hozzátette: a forint hétfői árfolyam-ingadozása "közvetlenül és egyértelműen" a ciprusi helyzetre vezethető vissza.

Timothy Ash, a Standard Bank londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokra szakosodott vezető közgazdásza a magyar politikus szavait kommentálva annak a véleményének adott hangot, hogy a kormány legalább az MNB Monetáris Tanácsának március 26-ai kamatdöntő üléséig mindenképpen szeretne gátat szabni a forint gyengülésének, és ennek érdekében most már erőteljes verbális intervenció zajlik.

Ha minden kötél szakad

Ash szerint a magyar jegybank 46 milliárd dollárnak megfelelő devizatartaléka - amely mintegy négy és fél havi importszámlának felel meg - közvetlen piaci intervenciót is lehetővé tesz. Figyelembe véve, hogy általában háromhavi importfedezetet szokás a devizatartalék szükséges minimumszintjének tekinteni, az MNB akár 15 milliárd dollár erejéig is beavatkozhat a piacon, "ha minden kötél szakad" - vélekedett hétfői értékelésében a Standard Bank londoni elemzője.

Más nagy londoni házak szakértői szerint ugyanakkor Magyarország esetében nem elsősorban az importfedezet határozza meg, hogy a jegybanki devizatartalékot milyen szintig lehet biztonságosan csökkenteni.

Az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics két vezető felzárkózó piaci közgazdásza, Neil Shearing és William Jackson a magyar devizaadósság csökkentésének lehetséges módozatairól - és az MNB által ebben betölthető szerepről - befektetőknek összeállított, hétfőn Londonban ismertetett átfogó tanulmányában szintén felidézi, hogy az általánosan elfogadott meghatározás szerint háromhavi importszámlával egyenlő jegybanki devizatartalékot szokás megfelelőnek tekinteni. A két szakértő számításai szerint ennek alapján - és a jelenlegi tartalékszintet figyelembe véve - az MNB elvileg 15-20 milliárd eurót használhatna fel a devizaadósság csökkentésére.

A Capital Economics londoni közgazdászai szerint Magyarország esetében nem az importfedezet a döntő tényező, tekintettel arra, hogy a magyar külkereskedelmi egyenleg többletet mutat, így az exportbevételek fedezik az importszámlát. A ház tanulmányának szerzői szerint ebben a helyzetben a nagyobb kockázatot a magyar külső adósság jelenti. Shearing és Jackson ezzel kapcsolatban hangsúlyozza, hogy a külső adósság meghatározása a nem rezidens befektetőkkel szembeni teljes kötelezettségállományt jelenti, és nem azonos a devizaadóssággal.

A Capital Economics szakértőinek számításai szerint a rövid lejáratú - 12 hónapon belül esedékessé váló - külső adósság mindent egybevetve 31,5 milliárd euró. Tekintettel arra, hogy a devizatartalékoknak fedezniük kell a rövid futamidejű külső adósságokat, az MNB-nek valójában csak 4,5 milliárd euró állna rendelkezésére tartalékaiból a devizaadósság-teher csökkentésére - áll Shearing és Jackson hétfői londoni elemzésében.

A Goldman Sachs globális bankcsoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokra szakosodott elemzői ugyancsak hétfőn összeállított helyzetértékelésükben szintén annak a véleményüknek adtak hangot, hogy Magyarországon valószínűleg szóbeli intervenció, majd tényleges devizapiaci intervenció várható a forint alátámasztására.

Eladói nyomás alatt

A cég szakelemzőinek véleménye szerint azonban a jelenlegi forintgyengülési hullám fő tényezője a monetáris enyhítési ciklus, és a ház szerint a forint mindaddig eladási nyomás alatt marad, amíg folytatódik a jegybanki kamatcsökkentés. A Goldman Sachs londoni elemzőinek hétfői értékelése szerint az árfolyam stabilizálásához végül arra lehet majd szükség, hogy a magyar hatóságok hiteles jelzést adjanak a piacnak a monetáris politika alapállásának módosulásáról.

A cég közgazdászai közölték: 310 forint/euróra módosították hat hónapi távlatra szóló árfolyam-előrejelzésüket, de látják egy ennél nagyobb mértékű, 320 forint/euró felé tartó gyengülési folyamat kockázatát is. A Goldman Sachs londoni elemzői legutóbb január végén módosították forintárfolyam-prognózisukat. A ház akkor az onnantól számolt háromhavi távlatban 292 forintos, hat- és tizenkét havi távlatban egyaránt 303 forintos euróárfolyamot valószínűsített az addig érvényben tartott 282, 285 és 288 forintos prognózisok helyett.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

melos, 2013.03.20 22:56

@miklospeter:

"hogy ha nem is kezdett el latvanyosan erosodni, de elbizonytalanodott a gyengules, meg-megtorpant/visszafordult kicsit. "

Minél tovább marad a 300 feletti szint, középtávon annál veszélyesebb a sztori, és ugye a ktgv 285-re lett betervezve, és attól ez igen messze van. Amíg a 300-as szint visszatesztelése nem lesz meg, addig erősödésről talán nem lehet beszélni.

"Mostanra egesz jo mar a helyzet a ciprusi amokfutas ellenere is"
vagy ez csak vihar előtti csend, Amerikában nov. óta tart egy igencsak meredek rally, ott is már sokan tűkön ülve várják mikor jön végre a korrekció. :-)

"Azota felvette a konzervativ szerepet, amit a piacok varnanak ezert jo esellyel hatekonyan tud majd hatni az arfolyamra ha kell. "

Hát azért a sajtóhírek alapján elég szép ámokfutást rendez a jegybanki alkalmazottak körében.

"Spanyolorszag a devizabetetek 0,2%-at szedi be ezentul mint bankado."
Én azt olvastam, hogy ezt az adót korábban is kellett fizetni csak nem az államnak, hanem a tartományoknak, mint itthon az iparüzési adót.

"Egeszen biztos vagyok benne egyebkent, hogy a bankok is partnerek lesznek a legujabb adosmentesben es lesz ra olyan megoldas amitol nem szall el a Ft. "

Kérdés hogy mennyire lesz rá keret, ha tartósan 300 felett ragadunk, és a gazdasági növ. a jelenlegi várakozások szerint továbbra is minúszos lesz, akkor valami megszorítás mindenképpen lesz akár akarják akár nem, különben nem fogják tudni kiszedni az országot a túlzott def. eljárásból, ha pedig ezzel megint megtalálják a bankokat akkor simán be fognak inteni a kormánynak.

Nem tartom kizártnak, hogy az adósmentési javaslattal a bankok megvárják az első negyedéves adatokat, hogy milyen hiánycsökkentő kieg. csomagot fog utána a kormány előásni. Aztán ha az megvan, utána tárgyalnak majd csak a devizaadósmentésről.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

meszi9, 2013.03.20 22:33

@Blama: Kedves Blama ! @miklospéterrel éppen arra szerettünk volna reagálni(bár jelzem, hogy Péter beírásait mindig az alapos szakmaiság jellemzi és így nem is kötném ezt a politikához), hogy az elmúlt napok volatilis tőzsdei kereskedését a forint nagyon stabilan vészelte át. Itt a stabilitáson van a hangsúly és nem az árfolyamon. Ehhez a jól előkészített verbális intervenciók is hozzá segítettek, de láthatóan kezdenek megnyugodni Magyarországgal szemben a befektetők. Most azt, hogy ki szereti a Fideszt és ki nem, ezt egy szakmai hozzászólóra szerintem kár rásütni, még akkor is ha mostanság ennek divatja van. Lényeg az ,hogy a pénzügyi világban is léteznek egzakt tudomány ágazatok, amelyek inkább a józan gondolkodásra és nem a politikai populizmusra hajaznak. Gondolom ezzel Ön is egyetért.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2013.03.20 22:03

@miklospeter: Az egész szövegét átlengi a kétharmadista lózungozás.

A hazudozás és mellébeszélés egy sajátos formája, amit előad.

Folyamatosan.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tarTosPista, 2013.03.20 20:43

Ha minden kötél szakad
Felakasztom magam, ha minden kötél szakad. :-)
Mennyi az aranytartalékunk most? És mennyi volt?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

miklospeter, 2013.03.20 20:12

@meszi9: Udvozlom! Egyelore sikerult fenntartani a nyugalmat az eurhuf piacan csak szobeli intervencioval is, ez jo hir. Mondjuk a Portfolios elemzok szerint nem volt hatasa ezeknek az intervencioknak, de szerintem pont az volt a hatasa, hogy ha nem is kezdett el latvanyosan erosodni, de elbizonytalanodott a gyengules, meg-megtorpant/visszafordult kicsit. Mostanra egesz jo mar a helyzet a ciprusi amokfutas ellenere is. Es ne felejtsuk el, hogy Matolcsy meg nem szolalt meg, pedig o a mumus, ra varnak. Mar akkor intenziv mozgasokat okozott akarhanyszor megszolalt amikor meg nem is volt jegybankelnok. Azota felvette a konzervativ szerepet, amit a piacok varnanak ezert jo esellyel hatekonyan tud majd hatni az arfolyamra ha kell. Egeszen biztos vagyok benne egyebkent, hogy a bankok is partnerek lesznek a legujabb adosmentesben es lesz ra olyan megoldas amitol nem szall el a Ft. Gyuris legfrissebb nyilatkozata utan mondom ezt, illetve hogy valasztas elotti ev. Ez utobbi hataroz meg mindent egyebkent, most mar nem lehet odacsapni esz nelkul.
Ha mar Matolcsy es unorthodoxia (Orbanomics-kent is emlegetik mar): Spanyolorszag a devizabetetek 0,2%-at szedi be ezentul mint bankado. Persze nem a betetekbol veszik el hanem csak azok alapjan szamitjak ki a bankok altal fizetendo hozzajarulast az allamhaztartashoz. Nem is tudom mit mondhatnek, unorthodoxia megint. Kozben 4 magyar bankot minositett le a Moody's, az MKB fel is mondta veluk a szerzodest.
Nagy valtozasok vannak folyamatban az egesz penzugyi vilagban, remeljuk Magyarorszag jol helyezkedik majd. Egyelore ugy latom hogy jo az irany, jok az elkepzelesek. Persze a megvalositas a helyzet osszetettsege miatt mindenkeppen vesztesegeket fog okozni valaki(k)nek...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html