Jó néhányan megégették magukat az ide piaci mélyrepülésen a legnagyobb és leghíresebb hedge fundok közül - írja összefoglalójában a Financial Times. A népszerű részvény, árfolyam és nyersanyagsztorik visszafelé sültek el, olyan neves piaci szereplőknek okozva jelentős veszteségeket, mint a Bill Ackmann nevéhez köthető Pershing Square, a Larry Robbins által vezetett Glenview Capital, de például Carl Icahn maga is nagyot bukott energetikai szektorbeli befektetésein.
A lap szerint ráadásul a pocsék évkezdet egy olyan év után jött az iparágban, amikor sokan amúgy sem tudtak igazán jó eredményeket elérni, s így egyre több szereplő körében nő a félelem, hogy a befektetők egyre több pénzt vonnak majd ki az ilyen alapokból.

Természetesen az iparág képviselői az ilyenkor szokásos módon megpróbálják védeni a mundér becsületét. Adam Blitz, az Evanston Capital Management ügyvezetője például azt mondta, meglehetősen kihívásokkal teli rövid időszakon van túl a hedge-fund iparág. A magas piaci volatilitás, a likviditás hiánya azt okozta, hogy nagyon sok egyedi értékpapír árfolyam szakadt el valós, fundamentálisan indokolható értékétől.

Az egyik látványos vesztes az iparágban Bill Ackmann és Pershing Square nevű hedge fundja. Miután az alap tavaly 20,5 százalékot bukott, idén február 9-ig további 18,6 százalékos veszteséget hozott össze. A neves Glenview Capital 13, a Senvest Management 12,6 százalékot veszített januárban. Bár a lap szerint a hedge fundok egyelőre kitartanak nagyobb pozícióik mellett, azonban igencsak vissza kéne pattanniuk számos esetben az árfolyamoknak ahhoz, hogy jól tudjanak kiszállni befektetéseikből.

A legnagyobb bajba az olyan aktivista befektetők kerülhettek, mint például Ackmann, aki sokszor koncentrálja a befektetendő pénzt viszonylag kevés részvénybe, kis fedezettség mellett. Egyik ilyen tétje volt az elmúlt időszakban például a Valeant nevű gyógyszercég, melynek árfolyam nyár óta kevesebb, mint felére esett.

Az Icahn Enterprises, a neves befektető, Carl Icahn nyilvánosan kereskedett cégének árfolyama is három éves mélypontjára süllyedt a napokban, miután komoly és rossz téteket tett meg az energetikai szektorban, sokat bukott Chesapeake Energy és Cheniere Energy részvényeken.

De persze nem csak az egyedik részvényekbe fektető alapok csinálhattak rosszat. A nagyobb makrogazdasági történéseket meglovagoló befektetők azon buktak, hogy egyáltalán nem, vagy csak rosszul jelezték előre azt a hullámot, amely év eleje óta megrázta a nemzetközi tőkepiacokat. Az egyik ilyen népszerű és rossz tét a jen gyengülése volt a dollárral szemben, a japán deviza ugyanis az év eleje óta meglepetésre erősödött a dollárral szemben.

A sok iparági szereplő által korábban csodált Brevan Howard hedge fund vezető alapja immár második évét zárja veszteséggel.  Míg tavaly év végén az ECB további lazításainak piaci reakcióit jelezték rosszul előre, idén a Bank of Japan erőfeszítéseinek piaci hatásait nem sikerült kellően felmérniük.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!