Magyarország, Lengyelország és Csehország lassan és folyamatosan építik gazdaságukat, ahogy azt részvénypiacaik is jelzik - írja a Marketwatch.

A részvénypiacokat a földbe döngölték a feltörekvő országokban. Devizáik árfolyama szabadesésben, a nyersanyagexport zuhan és a forró tőke menekül. Van azonban egy érdekes kivétel. Az európai feltörekvő piacok jól teljesítenek - mutat rá az írás. Persze, Oroszország rossz formában van, s a legtöbb régiós részvénypiac esett egy keveset, akárcsak a világon máshol. Azonban a volt szovjet blokk gazdaságai, Magyarország, Lengyelország és Csehország jól néznek ki, míg az olyan országok, mint Ukrajna akár az évszázad vételi lehetőségét is jelenthetik.

Letarolják a korábbi liblingeket

Ezek az országok nem függenek annyira a nyersanyagárak változásaitól, s különösen nem függenek a Kínával való kereskedelmi kapcsolatoktól. Miközben a BRIC országok és az ázsiai fejlődő országok hatalmas nyomás alatt állnak, Európa gyorsabban növekvő országai igazán megérdemelnének egy kicsit többet a jelenleg rá rájuk irányuló figyelemnél.

Az elmúlt néhány hónap borzalmas volt globálisan a feltörekvő piaci országok számára. A kínai tőzsde összeomlása és gazdaságának lassulása nyomán úgy néz ki, katasztrofális évet zárnak. A Shanghai Composite index esése kiütötte a tőzsdéket Tajvanon, Dél-Koreában, a Fülöp-szigeteken, Indonéziában, Thaiföldön és Vietnamban. Brazília recesszióba zuhant, s Oroszország azóta katasztrofális helyzetben van, hogy életbe léptek a nyugati szankciók a Krím annektálását követően, s az olajár esésbe kezdett - írja a pénzügyi portál. Legutóbb India csatlakozott az áldozatok sorához. Szeptember elején a feltörekvő piacok átlagosan 18,5 százalékos esést mutattak év eleji értékükhöz képest.

Ennek nem kellett volna így alakulnia - véli a szerző. A 2008-as pénzügyi válságot követően a befektetők nagy várakozásokkal tekintettek a BRIC országokra. Míg a fejlett gazdaságok a hatalmasra duzzadt adósságállománnyal, a csőd szélén táncoló bankrendszerekkel és az elöregedő társadalom jelentette problémákkal kellett megküzdjenek, addig a fejlődő országok új ipari forradalmat éltek át, s a felfelé ívelő nyersanyagárak biztosították az üzemanyagot a fejlődéshez. Most azonban a kínai gazdasági csoda összeomlani látszik, s úgy tűnik, a többi BRIC országnak igazából nem is sikerült igazán lendületet vennie. Kína persze tovább fog növekedni, s várhatóan India is így fog teljesíteni, azonban a többi BRIC ország és fejlődő ázsiai gazdaság túlságosan függ a nyersanyagexporttól és a külföldi tőkétől ahhoz, hogy biztonságos helyen tarthatnánk ott pénzünket.

A kivételt itt kell keresni

Van azonban kivétel, s ezt a lassan növekedő Európa peremén lehet megtalálni - írja a cikk. A piaci mészárlás közepette ezek a piacok meglepően jól teljesítette. A magyar tőzsde 20 százalékos pluszban jár idén. S miközben a világ többi tőzsdéje esett, könnyedén megverte a nagy piacokat. A cseh piac mindössze 8 százalékot, a lengyel 13 százalékot esett, mialatt az átlagos feltörekvő piaci index vesztesége elérte a 19 százalékot. A frontier piacok (a feltörekvő piac határán lévő piac) közül az észt 5,6, a román 3,8 százalékot emelkedett az év eleje óta, míg a horvát tőzsde csak 5, a litván 5,6 százalékot esett, ami messze felülmúlja a legtöbb ázsiai és dél-amerikai tőzsde szereplését - emeli ki a Marketwatch.

Persze vannak kivételek. Ilyen például Görögország, ennek okait azonban nem kell újra felsorolni, azok mindenki előtt ismertek. Tőzsdéjén az év eleje óta feleződtek az árfolyamok. Törökország sem teljesített sokkal jobban, igaz, arról megoszlanak a vélemények, mennyire is kell az országot Európa részének tekinteni. Mindezek ellenére nyilvánvaló, hogy az európai feltörekvő és frontier piacok sokkal jóbban teljesítenek, mint a világ többi tőzsdéje.

Az okokat nem nehéz kitalálni. Míg sok feltörekvő piac függ az olaj és más nyersanyag árfolyamától, vagy éppen a kínai gazdaság ipari szatellitáinak tekinthető, a legtöbb kelet-európai gazdaság növekedése a folyamatosan épített belföldi gazdasági teljesítménytől függ - véli a cikk írója. Persze, nagyon sok függ a Nyugat-Európába irányuló exporttól, azonban ez a kereslet nem fog eltűnni egyhamar. Eközben nem túl sok forró tőke áramlott az elmúlt fellendülés jellemezte években ezekbe az országokba, így nem is fog sok kimenekülni innen, ha fordul a ciklus.

Vannak potyavételek

A számok jól jellemzik a folyamatot. Lengyelország például 3,2 százalékkal nőhet idén, Magyarország tavaly 3,6 százalékkal bővült, s ez várható idén is. Hasonló számokkal találkozhatunk régió szerte. Kevés jele van annak a buborék, majd kipukkadás jellegű folyamatnak, amit a többi feltörekvő országnál tapasztalni. Ezek a gazdaságok inkább teknősök, mint nyulak, azonban jól tudjuk, a végén a teknős nyer.
Ráadásul még lehet különösen kedvező árú vételi lehetőségeket találni a régióban. Ukrajna erre a legjobb példa - véli a szerző. Ukrajna erre a legjobb példa. Az orosz beavatkozás és politikai felfordulás közepette úgy tűnik az ország tehetetlen, s nemrég kényszerült adóssága átütemezésére. Azonban ha két évtizedet visszatekintünk, akkor azt látjuk, akkoriban Lengyelország sem volt sokkal jobb helyzetben. Nagy ország, nagy népességgel és gazdag mezőgazdasági területekben.

Ha Lengyelországnak sikerült modernizálnia gazdaságát, nincs okunk azt gondolni, hogy Ukrajnának ez ne sikerülne, ha elegendő időt és teret kap erre.

Ismét a reflektorfényben

Kelet-Európa nagyobb részét nem vették figyelembe a befektetők az elmúlt évtizedben, mivel az ázsiai gazdaságok, az öböl-államok és Afrika egyes országainak csillogásával voltak elfoglalva. Azonban ahogy a problémák láthatóvá váltak ez utóbbi országokban, a régió gazdaságainak előnyei - folyamatos növekedés, kontrollálható adósságszintek - egyre inkább láthatóvá válnak. A világon mindig van egy régió, amellyel kapcsolatban a befektetők bizakodóak. Megvan a lehetőség arra, hogy ezt most Európa peremén fogják megtalálni - vonja le a következtetést.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!