Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Amekkora volt augusztus szeptemberben az ijedtség a világ vezető tőzsdén, olyan látványosra sikerült az elmúlt egy hónapban az árfolyamok magára találása. Az S&P 500-as részvényindex szeptember végén elért mélypontjánál 10,5 százalékkal áll magasabban, a Volkswagen-botránnyal is sújtott német részvénypiac is életjeleket mutat. A DAX index 16,6 százalékos hegymenetet produkált az adott időszakban.

Az elmúlt egy hónapban bekövetkezett emelkedésnek voltak előjelei a különböző hangulati felmérésekben és pozicionáltsági mutatókban. Az Investors Intelligence által közölt felmérés, amely a profit tőkepiaci hírlevélírók által javasolt pozicionáltságot vizsgálta szeptember végén már olyan pesszimizmust mutatott, amelyre vagy közép, vagy hosszútávú pozitív piaci trendfordulók környékén szokás példát találni. A felmérésben a bull/bear hányados (a vásárlást és eladást javasló tanácsadók aránya) 0,86-ra zuhant, ilyen alacsony értékre utoljára 2011 őszén, az európai adósságválság mélypontján volt példa.

Az amerikai aktív alapkezelők szövetségének indexe, amely a szövetség tagjai által kezelt portfóliók S&P 500-as index irányába lévő nettó vételi kitettségét méri, 16,6-on állt szeptember végén, ennél alacsonyabb értéket utoljára a 2014 októberi esés mélypontján mértek.

Ezen tényezők tehát jól megágyaztak egy emelkedésnek, a kérdés csak az, hogy mi jöhet most ezután.

Az augusztusi esés mértéke és intenzitása akkora volt, hogy több technikai elmélet is arra engedett belőle következtetni, hogy egy tartósabb medvepiac, tehát lefelé tartó trend alakulhat ki a világ vezető tőzsdéin. A Dow Jones Transportation és a Dow Jones Industrial Index áttörte lefelé atavaly októberi mélypontját, s ezzel a klasszikus Dow-elmélet azt mutatta, hogy beköszöntött a medvepiac. Az S&P 500-as index hosszabb távú oszcillátorai olyan mértékben lengtek ki a túladottsági tartományba, amely hatalmas ugrást jelzett a piaci trendben a negatív irányban, ekkora kilengésre rendszerint egy elsődleges, több éve tartó piaci trend megfordulásánál találni példát.

A nagy kérdés az elmúlt egy hónap teljesítményét látva, hogy merre is tart az elsődleges trend. Tehát hosszabb távon további áremelkedéssel kell-e számolni, vagy egy medvepiacokon nem szokatlan, medvepiaci rallyval van-e dolga a befektetőknek.

A gyors trendfordulóra és a ciklikus emelkedő trend visszatértére jó példa az európai adósságválság és az z amerikai államadósság Standrad & Poor's általi leminősítését követő mini medvepiacot követő emelkedés mind az S&P 500-as indexben, mind a DAX-ban. A medvepiaci rallyra pedig a 2007 őszi piaci csúcsot követő zuhanás, majd az ezt követő több hónapos emelkedés 2008 tavaszán. A nagy kérdés tehát, hogy vajon ezt látjuk:

 

www.markers.hu
Kép:


Vagy pedig ezt:

www.markers.hu
Kép: