BUX
37954

Nagy élet volt májusban a tőzsdén

Aktívabb hónapot tudhat maga mögött a Budapesti Értéktőzsde, miután májusban 8,8 milliárd forintos napi átlagforgalmat bonyolítottak a befektetők a részvénypiacon, így a havi összforgalom 175 milliárd forintot tett ki.

Napi.hu, 2014. június 2. hétfő, 13:37

A BÉT azonnali piacának teljes forgalma májusban megközelítette a 180 milliárd forintot, melyből a részvénypiaci forgalom 175 milliárd forintot tett ki, így 8,8 milliárd forintos napi átlagforgalmat könyvelhettek el a hazai részvények, ami 17 százalékkal volt magasabb érték áprilishoz képest. Fontos eseménynek számít, hogy május 15-ével Európa egyik legjelentősebb bankja, a francia Société Générale Bank csatlakozott a BÉT részvényszekciójához, ezzel 26-ra emelve a részvénypiaci kereskedő cégek számát. A Société Générale immáron a második cég, amely a Xetra kereskedési rendszer múlt év decemberi bevezetése óta csatlakozott a magyar piachoz. Az első a sorban a magyar Széchenyi Bank volt az elmúlt év végén - áll a BÉT közleményben.

A májusi részvénypiaci rangsorban kis változás történt: első helyen ismét a Concorde Értékpapír Zrt. található 16,4 százalékos részesedéssel, kicsit elmaradva a második helyen pedig az Erste Befektetési Zrt. 15,8 százalékos aránnyal. Harmadik helyre ezúttal a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe került 12,7 százalékot kihasítva a forgalomból. A negyedik helyen 10,4 százalékkal végzett a Wood & Company Financial Services a.s, az ötödik helyre pedig az Unicredit Bank Hungary Zrt. került 8,9 százalékos piaci részesedéssel.

A származékos piac árfolyamértéken vett forgalma összességében 7,4 százalékkal mutatott magasabb értéket az áprilisinál, míg kontraktusszámban közel 4 százalékkal tudott bővülni. Ezen belül a határidős részvények és gabona termékek emelkedtek jelentősebb mértékben: előbbi 39,6 százalékkal, míg utóbbi több mint háromszorosával múlta felül az áprilisi értékeket.