Az Európai Központi Bank (EKB) csütörtöki monetáris politikai döntésén nem változtatott az euróövezeti jegybank zérókamat-politikáján és "belátható időn belül" a jelenlegivel megegyező, vagy szükség esetén annál alacsonyabb kamatokat helyezett kilátásba. Bejelentette ugyanakkor a mennyiségi monetáris enyhítő intézkedésként folytatott eszközvásárlási programja határidejének meghosszabbítását, bár csökkentett havi keretösszeggel. A piacok a bejelentést az eszközvásárlások elhúzódó "kivezetéseként" (tapering) értékelték.

Üdvözölték az értékpapírpiaci befektetők az EKB gazdasági kondíciók várható alakulásáról adott értékelését. Mario Draghi az EKB elnöke a monetáris politikai döntés indoklásában az euróövezeti gazdasági teljesítmény fokozatos, bár mérsékelt ütemű javulását vetítette előre az EKB inflációs céljának teljesülésével néhány éves távlatban. A piacok az árfolyamok kilengésével, majd erősítésével reagáltak az EKB monetáris politikai irányvetésére. A legnagyobb mértékben, több mint két százalékkal, a banki papírok erősödtek.

A dollárral szemben az euró egy kis erősödést követően gyengülésnek indult, az európai kereskedési idő végére pedig már 1,40 százalékos gyengüléssel 1,0606 dolláros árfolyamon állt.

A nem hivatalos adatok szerint az európai kereskedési idő végén a pán-európai FTSE Eurofirst 300 index, a vezető európai vállalatok gyűjtőindexe 1,24 százalék, az euróövezeti EuroStoxx50 index 1,65 százalék nyereséget mutatott. Mindkét index szerény nyereséggel kezdte a napot. Frankfurtban a DAX index 1,84 százalékkal, Londonban az FTSE-100 index 0,43 százalékkal, Párizsban a CAC-40 index 1,01 százalékkal emelkedett csütörtökön. Milánóban az FTSE MIB index 1,69 százalékkal erősödött.

Az olajár emelkedett csütörtökön annak ellenére is, hogy nem hárultak el a kételyek az OPEC és Oroszország januártól tervezett termeléscsökkentésének mértékét illetően. A hét végén újabb találkozóra kerül sor az olajtermelő országok között, amitől a piacok további termeléscsökkentő ígéreteket remélnek.

Az európai kereskedés végén a Brent nyersolaj 0,77 százalékkal állt magasabban hordónként 53,41 dolláron, a WTI pedig 0,78 százalékkal magasabban 50,16 dolláron.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!