Két órával a zárás előtt a 30 vezető amerikai iparvállalat DJIA mutatója 17 740,13 ponton állt, 255,59 ponttal, 1,42 százalékkal hétfői záróértéke alatt. A tőzsdén jegyzett legnagyobb amerikai részvénytársaságok Standard & Poor's 500-as mutatója 27,15 ponttal, 1,31 százalékkal, 2052,28 pontra csökkent.

A technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója 61,53 ponttal, 1,25 százalékkal, 4880,90 pontra esett.

Nyitástól kezdve az eladói nyomás határozta meg a kereskedés menetét. A dollár erősödése 12 éves mélypontra lökte az euró árfolyamát, a japán jen pedig közel nyolcéves mélypontra zuhant az Európai Központi Bank gazdaságösztönző eszközvásárlási programjának elindulása, illetve a közelgő amerikai kamatemelés következményeként.

Aggódnak a befektetők azért is, mert nem tudni, hogy Görögország el tudja-e fogadtatni reformprogramját a nemzetközi hitelezőkkel, azaz az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank és a Nemzetközi Valutaalap szakértőivel. A megbeszélések szerdán folytatódnak, a siker az EU/IMF-mentőprogram elvben már jóváhagyott meghosszabbításának feltétele.

A kockázatvállalási hajlandóságot még tovább csökkentette a kőolaj világpiaci árának zuhanása.

Közép-európai idő szerint hét órakor a New York-i árupiacon (NYMEX) a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta áprilisi szállításra hordónként (159 liter) 48,48 dollárba került, 1 dollár 52 centtel, 3,04 százalékkal süllyedt az ára.

Az északi-tengeri Brent könnyűolaj ára áprilisi szállításra hordónként 2 dollár 21 centtel, 3,78 százalékkal, 56,32 dollárra esett az Intercontinental Exchange (ICE) londoni jegyzésében.

Az arany unciánkénti ára áprilisi szállításra 0,60 százalékkal (7 dollárral) 1159,50 dollárra csökkent a New York-i árupiacon.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!