Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
Hacsak nem érkezik egyértelműen pozitív jelzés a piacoknak a héten az amerikai gazdaságpolitika irányítói részéről, vagy valamely makroadat nem lesz a várakozásoknál sokkal kedvezőbb, kifulladhat a nyár vége óta tartó rally az amerikai részvénypiacokon - vélik a Reuters elemzői összeállításukban.


A befektetőknek végre bizonyítékokra van szükségük a tekintetben, hogy az augusztus vége óta bekövetkezett 16,8 százalékos emelkedés az S&P 500-as indexben indokolt-e, vagy sem. Az S&P 500 egyelőre nem tudta áttörni az 1228 pontos szintet, ami kulcsfontosságú ellenállás, hanem lefordult róla. A Reuters szakértői szerint, ha innen folytatódna a korrekció, akkor gyanúsan duplatető kialakulását lehetne sejteni a vezető amerikai indexben, ami nagyon pesszimista előjel lehet a piac tovább teljesítménye szempontjából. Ezt a szintet sok, a technikai elemzés eszközeit alkalmazó befektető figyeli, mivel ez jelenti a 2007 őszi csúcs és a 2009 márciusi mélypont közötti távolság 61,8-as Fibonacci szintjét, az eddig ekkora százalékát dolgozta le az index a 2007-2009-es medvepiac által hozott csökkenésnek.


Múlt héten az S&P 500-as index 2,2 százalékkal esett, s szeptember eleje óta most járt a mutató értéke először a 20 napos mozgóátlaga alatt, de felette tudott zárni, ami jó jel.

Nagyon úgy tűnik, hogy egy vaskos korrekciónak nézünk elébe, ha nem érkezik világos jelzés az amerikai fiskális politika részéről, vagy bármelyik makroadat gyengébb lesz a várakozásoknál - véli John Lynch, a Wells Fargo Funds Management vezető részvénystratégája. Úgy vélem, hogy a profik elkezdtek némi pénzt kivonni a piacról, ahogy közeledett az 1228-as szint az S&P 500-ban. Ezek a szereplők felismerték, hogy még mindig 9 százalék feletti a munkanélküliségi ráta az Egyesült Államokban, a szuverén adósságproblémák korántsem oldódtak meg, a fogyasztók nem vesznek fel hiteleket, inkább törlesztik azokat, s nem világos, hogy a cégek mihez kezdenek készpénztartalékaikkal - folytatta.


Adókérdésekre vár a piac


A legfontosabb esemény az amerikai piac szempontjából Obama elnök és a kongresszusi vezetők csütörtöki találkozója lehet, amelyen aktuális gazdaságpolitikai témákat vitatnak meg, ezek között a potenciális adócsökkentések kérdését is.


A november eleji választási győzelmükkel a képviselőházban többségbe kerülő republikánusok várhatóan a Bush érában végrehajtott adócsökkentések meghosszabbítását forszírozzák majd, e nélkül ugyanis azok 2010 végén lejárnának. A demokraták eközben azt szeretnék, ha a kedvezmények csak 200 ezer dolláros éves jövedelemig maradnának érvényben, illetve családonként 250 ezer dolláros szintig.


A Bush féle adócsökkentések nagyon fontosak a piacnak - mondta Michael Yosjikami, az YCMNET Advisors vezető befektetési stratégája. Ha nem hosszabbítják meg őket, az éves szinten mintegy 0,75 százalékponttal vetheti vissza az amerikai GDP növekedését. Nem hiszem, hogy bármely más téma fontosabb lehet ennél - mondta. A demokraták szerint ugyanakkor az adókedvezmények meghosszabbítása tovább ronthatná az amúgy is rekordmértékű hiánnyal küzdő amerikai költségvetés helyzetét, meghosszabbításuk viszont nem javítana a pocsék munkaerő piaci helyzeten - írja a Reuters.


Jönnek a fontosabb adatok


A múlt héten viszonylag kevés piacmozgató makroadat érkezett az Egyesült Államokból, ezzel szemben ezen a héten már több ilyen is várható. Lesz leading indicators, kiskereskedelmi eladások, inflációs adat, ezek ismét a gazdaság valósi teljesítményére irányíthatják a befektetők figyelmét.


A termelői árak havi összehasonlításban 0,8 százalékkal emelkedhettek októberben. Mivel már a szeptemberi adat is jóval az elemzők által várt felett volt, ha most is így lesz, amiatt lehet majd aggódni, hogy a termelői árak alakulása gyenge fogyasztói kereslet hiányéban milyen hatással lesz a vállalati profitokra. A fogyasztói árindex szerdán a várakozások szerint eközben 0,7 százalékos csökkenést mutathat a szeptemberi 0,8 százalékos csökkenés után.


Ha marad a tendencia, akkor kérdéses, hogy a cégek hogyan tudják költségeik növekedését áthárítani a fogyasztókra, mert ha ez nem sikerült, akkor a jövő évi profitvárakozások túlzónak bizonyulhatnak - vélik a Wells Fargo szakértői.


Ma a várakozások szerint emelkedő októberi kiskereskedelmi eladásokról érkeznek információk, s arról, vajon a vállalati készletszintek növekedésnek indultak-e szeptemberben.


Pénteken Ben Bernanke a Fed elnöke tart beszédet Frankfurtban, ahol az amerikai jegybank szerepét betöltő szervezet további kötvényvásárlásairól érkezhetnek részletek.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!