Nagy fordulat jön Oroszországban

A rubelárfolyam előrejelzésekben jeleskedő Nomura szakértői szerint idén véget érhet az orosz deviza mélyrepülése. Ennek oka, hogy az olajár szerintük már nem nagyon esik tovább és a helyi bankokban múlóban a dollárvásárlási láz.
Napi.hu, 2016. január 11. hétfő, 16:10

Véget érhet idén az orosz rubel vesszőfutása a Nomura londoni szakértői szerint - írja a Bloomberg. A pénzügyi hírügynökség szerint az elmúlt egy évben negyedéves szinten a legpontosabb rubelárfolyam előrejelzéseket adó befektetési bank szakértői szerint a 2015-ös, dollárral szembeni 20 százalékos leértékelődést követően idén már emelkedhet az orosz deviza árfolyama, a dollárral szemben a mostani 75 feletti szintről a negyedév végére 67-re, év végére 65-re csökkenhet az átváltási arány.

Úgy véljük, a rubel árfolyama elérhette a mélypontot, s a következő hetekben a kedvező beszállási lehetőségeket keressük. Ha valaki szereti a kockázatot, s van gyomra elviselni a piaci volatilitást, akkor az orosz deviza nagyon kedvező lehetőségeket rejt magában idén - mondta a cég szakértője, Dimitrij Petrov.

Petrov szerint a rubel magához térését több tényező is táplálhatja. Egyik oldalról a nagyon olcsó eszközökbe potenciálisan beáramló külföldi tőke növelheti a rubel iránti keresletet, másrészt a helyi bankok adatai alapján elapadni látszik az a tavalyi roham, amely során az orosz háztartások tömegesen váltották át rubel alapú megtakarításaikat dollárra.

Persze azzal Petrov is tisztában van, hogy az orosz gazdaság és a rubel árfolyama erősen függ az olaj világpiaci árától. A 67-70 dollár közötti árfolyam-előrejelzését ő arra alapozta, hogy az olaj árfolyama a következő időszakban már nem csökken tovább.

Felhívta a figyelmet, hogy az Oroszország elleni szankciók bevezetése óta a külföldi befektetők jelentős tőkét vontak ki az országból, viszont ez azt eredményezte, hogy a belföldi szereplőknek immár nagyobb hatásuk van az árfolyamra. Az orosz vállalatoknak immár kevésbé van szükségük arra, hogy nagyobb mennyiségű dollárt halmozzanak fel, miután a külföldi devizában fennálló adósságuk kevesebb mint felére csökkent. 2015-ben az orosz vállalatok devizaadóssága 30 milliárd dollárral csökkent, miután a szankciók elzárták előlük az eurokötvény piacon való forrásbevonás lehetőségét.

Az orosz eszközökben bíznak a Bank of America szakemberei is, ők a múlt héten javasolták ügyfeleiknek orosz devizában denominált kötvények és részvények vásárlását.

Persze a piacon vannak jóval óvatosabbak is. A Barclays elemzői arra hívták fel a figyelmet, hogy a rubel kilátásait meglehetősen bizonytalanná teszi a tény, hogy az orosz gazdaság egyelőre nem tud magához térni a recesszióból, az olajár egyre csak csökken, s ráadásul az ország legnagyobb kereskedelmi partnere, Kína is láthatóan komoly problémákkal küzd.

A Barclays emiatt a korábbi 71-es szintről 76-ra emelte a rubel/dollár keresztárfolyamra adott első negyedév végi árfolyam-előrejelzését, év végére 78 rubeles szintet vár.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

antitroll, 2016.01.14 15:40

@Karasz_Vilmos_macskatenyeszto:
Most már nem vagyok biztos, hogy ugyanarról beszélünk.
Az USA van Észak-Amerikában és Oroszország Eurázsia. Nem állhat biztos lábon a földrajzi ismereted, ha összekeverted őket.
Sajnos itt váltál komolytalanná, ezzel az állításoddal ez rettenetes szamárság és én meg nem akarok személyeskedni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Rodent, 2016.01.14 05:37

@Karasz_Vilmos_macskatenyeszto: Szegenykem, te nagyon el vagy tajolva.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Karasz_Vilmos_macskatenyeszto, 2016.01.13 20:43

@antitroll: Le vagy maradva, az USA-ban is az olajipar volt a húzóágazat, erre épült pl. az acélipar és sok más iparág, az angol nyelvű média tele van ezzel.

Egy megjegyzés: amit 3 mondatban nem tudsz megfogalmazni, azt valószínűleg 30 oldalon se fogod tudni...

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Karasz_Vilmos_macskatenyeszto, 2016.01.13 20:26

@antitroll: @Warlock: Ott van például a sok amerikai palaolajcég, azok is beruháztak orrba-szájba, most meg mennek csődbe egymás után. De mivel persze erről se tudtok, meg egyébként is magas nektek mint tyúknak az ABC, javaslom hogy fektessetek ilyen cégekbe, aztán majd meséljetek a sikereitekről...

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antitroll, 2016.01.13 20:12

@Karasz_Vilmos_macskatenyeszto:
Most ugye azt mondtad, hogy az usákok tönkremennek az alacsony olajárak miatt...?

Na most fárasztottál el végképp engem is... :-)

1.
Az amerikai gazdaság profitál az alacsony olajárakból, mert a világ legnagyobb olajfelhasználója. Ezt vitatod? Ha meg a saját önköltségi áránál olcsóbban hozzájut, akkor pláne. Hogy ezt azon az áron érte el, hogy 60 USD önköltséggel felfuttatta a termelést, ami veszteséges lett? Igen, de előtte hülyére keresték magukat a 120 USD áron.
2.
Hogy ezután az olajipar elhasal? Igen, lehet.
3.
Ez megrengeti az USA költségvetést? ? Netalán-tán megszorításokra lesz szükség? Persze hogy nem, lásd 1. pont. Ezt vitatod?

Nézzük ezt a Szovjetunió szempontjából. Korántsem a legnagyobb felhasználók egyike, ellenben a legnagyobb termelő, aki jószerivel EBBŐL ÉL! Eddig megvan?

Na most egy egyszerű kérdést teszek fel. Kivel cseszik ki, kit küld a padlóra az alacsony olajár, a függő helyzetben lévő oroszokkal, vagy az usákokkal?
50 USD feletti olajárnál a feltárt és könnyen hozzáférhető nem hagyományos készletek kitermelését beindítják az usákok és a kanadaiak. Kb. 1 év alatt lepadlózzák az olajáremelési próbálkozásokat.
Tekintsük tehát elméleti felső árhatárnak a mostani viszonyok között az 50 USD olajárat. Ha az oroszok a 2013-as olajár bevételeiket és költségvetési helyzetüket szeretnék reprodukálni, akkor bő kétszerese olajat kellene exportálniuk. Mint ahogy a szaudiaknak, a venezuelaiaknak és most már itt van Irán is. Ha pedig az Isis.t kiütik, akkor már Irak és Líbia is kér a tortából, amin eddig pár ország osztozott.
Őszintén szerinted mennyi az esélye egy újabb olajkartellnek? Nagyon messze kerültünk a dologtól.
Ellenben jól látod, az árverseny beindult. De nem az USA és az oroszok között, hanem teljesen máshol. Amúgy meg ha a realitásokat nézzük, akkor egy nyersanyag kitermelési költségét nehogy már 20-szorosan haladja meg a világpiaci ára. Azaz MOST áll helyre a világ rendje, az oroszok és az arabok is egy röpke álomvilágban éltek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html