Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Véget érhet idén az orosz rubel vesszőfutása a Nomura londoni szakértői szerint - írja a Bloomberg. A pénzügyi hírügynökség szerint az elmúlt egy évben negyedéves szinten a legpontosabb rubelárfolyam előrejelzéseket adó befektetési bank szakértői szerint a 2015-ös, dollárral szembeni 20 százalékos leértékelődést követően idén már emelkedhet az orosz deviza árfolyama, a dollárral szemben a mostani 75 feletti szintről a negyedév végére 67-re, év végére 65-re csökkenhet az átváltási arány.

Úgy véljük, a rubel árfolyama elérhette a mélypontot, s a következő hetekben a kedvező beszállási lehetőségeket keressük. Ha valaki szereti a kockázatot, s van gyomra elviselni a piaci volatilitást, akkor az orosz deviza nagyon kedvező lehetőségeket rejt magában idén - mondta a cég szakértője, Dimitrij Petrov.

Petrov szerint a rubel magához térését több tényező is táplálhatja. Egyik oldalról a nagyon olcsó eszközökbe potenciálisan beáramló külföldi tőke növelheti a rubel iránti keresletet, másrészt a helyi bankok adatai alapján elapadni látszik az a tavalyi roham, amely során az orosz háztartások tömegesen váltották át rubel alapú megtakarításaikat dollárra.

Persze azzal Petrov is tisztában van, hogy az orosz gazdaság és a rubel árfolyama erősen függ az olaj világpiaci árától. A 67-70 dollár közötti árfolyam-előrejelzését ő arra alapozta, hogy az olaj árfolyama a következő időszakban már nem csökken tovább.

Felhívta a figyelmet, hogy az Oroszország elleni szankciók bevezetése óta a külföldi befektetők jelentős tőkét vontak ki az országból, viszont ez azt eredményezte, hogy a belföldi szereplőknek immár nagyobb hatásuk van az árfolyamra. Az orosz vállalatoknak immár kevésbé van szükségük arra, hogy nagyobb mennyiségű dollárt halmozzanak fel, miután a külföldi devizában fennálló adósságuk kevesebb mint felére csökkent. 2015-ben az orosz vállalatok devizaadóssága 30 milliárd dollárral csökkent, miután a szankciók elzárták előlük az eurokötvény piacon való forrásbevonás lehetőségét.

Az orosz eszközökben bíznak a Bank of America szakemberei is, ők a múlt héten javasolták ügyfeleiknek orosz devizában denominált kötvények és részvények vásárlását.

Persze a piacon vannak jóval óvatosabbak is. A Barclays elemzői arra hívták fel a figyelmet, hogy a rubel kilátásait meglehetősen bizonytalanná teszi a tény, hogy az orosz gazdaság egyelőre nem tud magához térni a recesszióból, az olajár egyre csak csökken, s ráadásul az ország legnagyobb kereskedelmi partnere, Kína is láthatóan komoly problémákkal küzd.

A Barclays emiatt a korábbi 71-es szintről 76-ra emelte a rubel/dollár keresztárfolyamra adott első negyedév végi árfolyam-előrejelzését, év végére 78 rubeles szintet vár.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!