Optimistán nyilatkozott a feltörekvő piacok kilátásairól Mark Möbius, a Templeton feltörekvő piaci guruja Kuala Lumpurban a Bloomberg tudósítása szerint. A szakember úgy véli, a komoly negatív teljesítményt hozó év után elérkezett a fordulópont, s komoly visszatérésre van kilátás a befektetők által komolyan büntetett feltörekvő piaci eszközök piacán.

Az ázsiai országok fordulatában rejlő lehetőség szerinte hatalmas, tekintve a térség országainak gazdasági növekedését. Szavai szerint őt boldoggá teszi, hogy a befektetők jelenleg még alulsúlyozzák a feltörekvő piacokat.

Az MSCI Emerging Markets Index a múlt héten ledolgozott egy adagot 2016-os veszteségeiből, s így már 16 százalékot emelkedett januári mélypontja óta, eközben a feltörekvő országok devizáiból számolt kosár a dollárral szemben idén már 2 százalékos pluszban jár - emlékeztet a hírügynökség.

A kockázatosabb feltörekvő piaci eszközök iránti kereslet megélénkülése annak köszönhető, hogy az olaj árfolyamának sikerült pozitív fordulatot végrehajtania 13 éves mélypontjáról, s az alacsony árazások jelentette lehetőségek el tudták nyomni a kínai gazdaság lassulásával kapcsolatos aggodalmakat.

Möbius szerint a pesszimizmus a befektetők részéről még mindig hatalmas, de eközben Kína még mindig hatalmas ütemben növekszik, s az Indiai gazdaság bővülése is jónak mondható. Véleményük szerint máshol is vannak jó lehetőségek a régióban, a maláj ringit például úgy vélik, 28 százalékkal van alulértékelve a jelenlegi árfolyamokon.

A Templeton elnöke úgy látja, az árupiaci árak már elérték mélypontjukat. Ugyanakkor az amerikai részvénypiac szerinte tetőzött, s innen legfeljebb oldalazásra, de inkább esésre telik majd csak tőle, ami úgy gondolja, jót tehet majd a feltörekvő piacoknak. Ráadásul a Fed felhagyhat a további idei kamatemelés tervével is, ami azt jelenti, hogy ismét hatalmas összegek keresik majd világszerte a befektetési lehetőségeket.

Nem árt megjegyezni, hogy a feltörekvő piaci eszközökben hatalmas vagyont kezelő Templeton szakembere hivatalból rendszerint optimista azok kilátásaival kapcsolatban.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!