BUX
41002

Nagy fordulatot lát a guru

Komoly pozitív fordulatra kell felkészülni a feltörekvő piacokon Mark Möbius. a Templeton Emerging Markets Group elnöke szerint.

Napi.hu, 2016. március 15. kedd, 16:15

Optimistán nyilatkozott a feltörekvő piacok kilátásairól Mark Möbius, a Templeton feltörekvő piaci guruja Kuala Lumpurban a Bloomberg tudósítása szerint. A szakember úgy véli, a komoly negatív teljesítményt hozó év után elérkezett a fordulópont, s komoly visszatérésre van kilátás a befektetők által komolyan büntetett feltörekvő piaci eszközök piacán.

Az ázsiai országok fordulatában rejlő lehetőség szerinte hatalmas, tekintve a térség országainak gazdasági növekedését. Szavai szerint őt boldoggá teszi, hogy a befektetők jelenleg még alulsúlyozzák a feltörekvő piacokat.

Az MSCI Emerging Markets Index a múlt héten ledolgozott egy adagot 2016-os veszteségeiből, s így már 16 százalékot emelkedett januári mélypontja óta, eközben a feltörekvő országok devizáiból számolt kosár a dollárral szemben idén már 2 százalékos pluszban jár - emlékeztet a hírügynökség.

A kockázatosabb feltörekvő piaci eszközök iránti kereslet megélénkülése annak köszönhető, hogy az olaj árfolyamának sikerült pozitív fordulatot végrehajtania 13 éves mélypontjáról, s az alacsony árazások jelentette lehetőségek el tudták nyomni a kínai gazdaság lassulásával kapcsolatos aggodalmakat.

Möbius szerint a pesszimizmus a befektetők részéről még mindig hatalmas, de eközben Kína még mindig hatalmas ütemben növekszik, s az Indiai gazdaság bővülése is jónak mondható. Véleményük szerint máshol is vannak jó lehetőségek a régióban, a maláj ringit például úgy vélik, 28 százalékkal van alulértékelve a jelenlegi árfolyamokon.

A Templeton elnöke úgy látja, az árupiaci árak már elérték mélypontjukat. Ugyanakkor az amerikai részvénypiac szerinte tetőzött, s innen legfeljebb oldalazásra, de inkább esésre telik majd csak tőle, ami úgy gondolja, jót tehet majd a feltörekvő piacoknak. Ráadásul a Fed felhagyhat a további idei kamatemelés tervével is, ami azt jelenti, hogy ismét hatalmas összegek keresik majd világszerte a befektetési lehetőségeket.

Nem árt megjegyezni, hogy a feltörekvő piaci eszközökben hatalmas vagyont kezelő Templeton szakembere hivatalból rendszerint optimista azok kilátásaival kapcsolatban.