Nagy forgalomban esett a budapesti tőzsdeindex

Az átlagoshoz képest háromszoros forgalmat bonyolított pénteken a magyar tőzsde, a BUX-ot az OTP és a Richter húzta le. Az OTP-részvény ismét 10 ezer forint alatti árfolyamon zárt.
Domokos Erika, 2018. június 15. péntek, 18:31
Fotó: Napi.hu

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe 615,61 pontos, 1,68 százalékos csökkenéssel, 36 038,96 ponton zárt pénteken. A részvénypiac forgalma 27,4 milliárd forint volt, a vezető részvények mérséklődtek az előző napi záráshoz képest - összesített az MTI.

A magyar részvényindex mínusszal zárta a pénteki kereskedést, amely lényegesen nagyobb volt a többi európai tőzsdén tapasztalható értékekhez képest, a német DAX index 0,5 százalékot esett, Európában 0,5-1 százalék közötti mértékben csökkentek a tőzsdék - mondta Nagy András, az Erste Befektetési Zrt. részvényelemzője az M1-en. A BUX-ot az OTP és a Richter húzta le, mindkettő több mint 2,5 százalékot csökkent. A kereskedést nagy forgalom jellemezte, és főként az utolsó néhány percben voltak hatalmas kötések a záró szakaszban. A nap folyamán összesen 27,4 milliárd forint értékben kereskedtek részvényekkel a BÉT-en, amely csaknem háromszorosa az átlagos értéknek.

A kereskedésre a régiós CECE index átsúlyozásának nem volt hatása, bár a záró szakaszban némileg hozzájárulhatott az erős forgalomhoz - tette hozzá az elemző.

A BUX alulteljesítő volt az európai átlaghoz képest, a vezető részvények közül a legjelentősebben az OTP és a Richter esett, amelynek egyedi vállalati oka nincs - mondta Kovács Bálint, az Equilor Befektetési Zrt. vezetőelemző-helyettese az MTI-nek. A Magyar Telekom valamivel ellenállóbb, hetek óta szűk sávba szorult, az elemző nem számít arra, hogy ebből akár rövid távon kilépne, egyelőre nincs meg az a katalizátor, amely elmozdítaná.

A Mol 10 forinttal, 0,37 százalékkal, 2694 forintra csökkent, 4,6 milliárd forintos forgalomban.

Az OTP-részvények ára 255 forinttal, 2,50 százalékkal, 9945 forintra esett, forgalmuk 16,3 milliárd forintot tett ki.

A Magyar Telekom árfolyama 7 forinttal, 1,67 százalékkal, 413 forintra gyengült, forgalma 1,1 milliárd forint volt.

A Richter-papírok árfolyama 145 forinttal, 2,65 százalékkal, 5335 forintra csökkent, a részvények forgalma 4,9 milliárd forintot ért el.

A BUMIX 4085,31 ponton zárt pénteken, ez 24,91 pontos, 0,61 százalékos csökkenés a csütörtöki záráshoz viszonyítva.

Csökkenéssel zártak a főbb nyugat-európai indexek

Csökkenéssel zártak a főbb nyugat-európai tőzsdeindexek pénteken, a befektetők profitot realizáltak az előző napi jelentős emelkedés után - írta az MTI.

A frankfurti DAX-index 0,74 százalékos, a londoni tőzsde fő mutatója, az FTSE-100 index 1,70 százalékos, a párizsi CAC-40 index pedig 0,48 százalékos mínuszban fejezte be a kereskedést. Madridban 1,07 százalékos, Milánóban pedig 1,32 százalékos veszteségben zárt az irányadó tőzsdemutató.

A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 0,99 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index pedig 1,00 százalékkal, míg az euróövezeti EuroStoxx50 0,44 százalékkal esett.

A nap vesztesei a nyersanyagkapcsolt vállalatok voltak, alindexük 3 százalékkal esett, míg a bankszektor és az energetikai vállalatok egyaránt 1,8 százalékot veszítettek értékükből. A nyertesek az élelmiszer- és üdítőitalgyártók voltak, 0,4 százalékos emelkedéssel.

A tengerentúli kereskedésre az amerikai-kínai kereskedelmi feszültségek éleződése hatott. Este fél hatkor a Dow Jones ipari átlag 1,01 százalékos, az S&P 500-as index 0,52 százalékos, a Nasdaq-piac összetett mutatója pedig 0,48 százalékos mínuszban állt.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára meredeken, 3,5 százalék körüli mértékben csökkent azokra a piaci várakozásokra, hogy az OPEC jövő heti miniszteri értekezletén a kitermelés növeléséről döntenek a nagy olajexportőr országok. A legközelebbi, augusztusi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 3,54 százalékos veszteségben, 73,25 dolláron, a júliusi szállítású WTI pedig 3,41 százalékos mínuszban, 64,61 dolláron forgott.

A New York-i árupiacon az arany unciánkénti ára augusztusi szállításra 2,06 százalékkal, 1281,30 dollárra esett.

Egy euróért 1,1618 dollárt adtak a nemzetközi bankközi piacon, 0,43 százalékkal erősödött a közös európai fizetőeszköz.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK