Az arany árfolyamát ma is felfelé hajtották a befektetők, így egyre közelebb kerül a nemesfém ahhoz, hogy elérje 9 évvel ezelőtti mindenkori csúcsát és átlépje azt. Árfolyama március közepe óta már 26 százalékkal emelkedett. Ezzel párhuzamosan az amerikai dollár árfolyama ugyanebben az időszakban 5 százalékot esett a többi vezető devizából kialakított kosárral szemben - emlékeztet a Financial Times. A dollár arra a hírre, hogy az európai vezetőknek sikerült megállapodni a mentőcsomagról, gyengült az euróval szemben.

Az arany unciánkénti árfolyama 2011 szeptember 11-én érte el mindenkori csúcsát dollárban számolva, akkor 1921 dolláron tetőzött, a mai kereskedés során eddig 1865 dollárig emelkedett az árfolyam. Eközben ahogy egyre drágul a biztonságos menedéknek tartott eszköz, úgy állnak elő a befektetési bankok szakemberi egyre optimistább jóslataikkal, amelyek szerint nemsokára meglesz az új abszolút rekord, sőt, 2000 dollár feletti árfolyamokról is érkeztek már előrejelzések. A Citigroup elemzői mindenesetre 30 százalékos esélyt látnak arra, hogy a következő 3-5 hónapos időszakban meglegyen a 2000 dollár feletti szint.

Érthető

Az arany iránt megnövekedett kereslet érthető és hasonló befektetői vélekedés áll mögötte, mint a 2008-as pénzügyi válságot követő hatalmas felfutáskor. E szerint a jegybankok és a kormányok által a gazdaságba öntött hatalmas mennyiségű pénz előbb vagy utóbb inflációt fog generálni, s egy ilyen környezetben az arany értékálló befektetés lehet. Ráadásul a kamatok zéró közelébe csökkenése megszüntette a kamatozó eszközökkel szembeni hátrányát az aranynak, nevezetes azt, hogy nem kamatozik. Nem véletlen, hogy az arany árfolyamának akkor sikerült utoljára ebben a régióban tartózkodnia, amikor az amerikai reálkamatok a mostanihoz hasonlóan alacsony szinten álltak.

A befektetők olyan eszközt keresnek, amely megőrzi igazi értékét. A kötvények azonban már nem jelentenek igazi fedezetet a részvénypiac kockázataival szemben, ezért jó ötletnek tűnik az arany súlyát növelni a portfóliókon belül - mondta Nadege Dufossé, a Candriam (a korábbi Dexia) eszközallokációs stratégája a brit lapnak.

Kína mozgolódik

Vannak olyan vélemények, amelyek szerint a jelenlegi stimulusok még nem elegendőek ahhoz, hogy a korábbi csúcsa fölé lökjék az arany árfolyamát. A szakértők szerint ilyen lenne az, ha Kína tovább akarná függetleníteni magát a dollár alapú nemzetközi pénzügyi rendszertől és a jüant úgy akarná elfogadottabbá tenni, hogy árfolyamát valamilyen módon az aranyhoz kötné. Charles Gave, a Gavekal Research alapítója szerint ez elég reális lehetőség, s szerinte Kína számára csak az a kérdés, hogy egy ilyen döntést most, vagy később hozzon-e meg, amikor a fejlett országokban beindult monetizálás (azaz az állam jegybank általi finanszírozása) már erősebben érezteti hatását.

Az arany árfolyamának emelkedése eközben hozzájárult ahhoz, amire az elmúlt 25 évben nem volt példa. Oroszországnak áprilisban és májusban több bevétele származott az arany exportjából, mint a gázexportból - hívta fel a figyelmet a Handelsblatt című német gazdasági lap. Az arany magas árfolyama mellett ez két másik tényező együttállásának volt köszönhető. Egyrészt az európai gázfelhasználás a szokásosnál is jobban visszaesett ezekben a hónapokban az európai gazdaságok leállása miatt és a gáz ára is alaposan csökkent.

Másrészt az orosz jegybank felhagyott átmenetileg az arany felvásárlásával, miközben az évszaknak megfelelően felfutott a termelés a szibériai felszíni aranybányákban. Így az aranybányászattal foglalkozó cégeknek már nem kell kötelezően az orosz jegybanknak eladniuk az általuk kitermelt nemesfémet, hanem értékesíthetik az őket finanszírozó bankoknak, illetve más vásárlóknak is. A lap megjegyzi, hogy az oroszországi bányászattal foglalkozó cégek által kitermelt nemesfém nagy része Londonba került.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!