Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A tőle megszokott módon sikerült ismét hiperpesszimista jóslattal előállnia Marc Fabernek, a híres tőzsdei befektetőnek. A CNBC-nek adott interjújában a befektető úgy vélte, a részvényeknek jó eséllyel egy komoly esést kell elszenvedniük, olyat, amely felveheti a versenyt a történelem során eddig elszenvedett legnagyobb tőzsdei összeomlásokkal.

Úgy gondolom, hogy a piac könnyen visszaadhatja az elmúlt öt évben megszerzett nyereségeit, s ezzel az S&P 500-as index akár az 1100 pontos szintig is eshet - mondta Faber. A részvénypiaci áremelkedés fenntarthatatlan szintekre érkezett, s az emelkedést nem valódi vásárlások hajtják, hanem a cégek sajátrészvény-vásárlásai, a felvásárlások és az akvizíciók.

Eközben szerinte a piac belső szerkezete egyre csak gyengül. A kérdésre, hogy mi válthatja ki az eladási hullámot, meglehetősen bizonytalan választ adott. Mint mondta, nem lehet pontosan előre jelezni, mi is fog történni. A jegybankok által biztosított hatalmas likviditás csak arra lesz jó, hogy hatalmas volatilitást okozzon a piacokon. Persze előtte a piac még nyugodtan mehet felfelé, akár 2300 pontos S&P 500-as indexértékig, s talán ott építi majd ki csúcsát, ahonnan komolyan lefordulhat - tette hozzá.

A részvénypiac, ha az árbevételi számokat nézzük nem nevezhető elképesztően drágának, azonban a nyereségek alapján már az. Különösen ha figyelembe vesszük, hogy a vállalati nyereségek csökkennek - mondta Faber.

A szokásához híven pesszimista Faber szerint a piac egyik kedvence, a Tesla részvényei jó eséllyel bukésra vannak ítélve, s árfolyamuk akár nullára is eshet. A befektető szerint az alapvető probléma az elektromos autókat gyártó céggel az, hogy a termékeket, amelyeket előállít könnyedén legyárthatják a hagyományos autógyártó cégek, mint a Toyota, a Mercedes, a BMW, vagy a Nissan is. Mindezt jóval alacsonyabb költségek és nagyobb hatékonyság mellett. Jelenleg az elektromos autók piaca nem elég nagy a nagy autógyártók számára, hogy igazán komolyan invesztáljanak. Azonban egyre nagyobb lesz, s ha eléri a megfelelő méretet, akkor a nagy autógyártók is komolyan megjelennek azon, s abban a pillanatban a Teslának sokkal nagyobb versennyel kell majd szembesülnie.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!