Elsősorban a nagy egyszeri tételeknek köszönhetően a hatalmas szórást mutató várakozásoknak megfelelően alacsony eredmény, de magasabb EBITDA számokkal állt elő a Mol tavalyi negyedik negyedévről szóló gyorsjelentése. Az olajcég 4,9 milliárdos nettó 84,9 milliárdos speciális tételek nélküli eredménye mutatja az elemzők nehéz dolgát az előrejelzéskor. Az összes adózott eredmény végülis 31 milliárdos veszteség lett. A Napi.hu 42 milliárdos nettó veszteségelőrejelzésről is tud, utóbbihoz képest a most megjelent számok valamelyest jobbnak tűnnek.

A társaság újrabeszerzési árakkal számolt tiszta EBITDA-ja ugyanakkor már közelebb jár az elemzői becslésekhez, 122 milliárdos értéke az elemzői becslések felső értékével esik egybe, a konszenzust pedig majd tíz százalékkal meghaladja és alig 12 százalékkal marad el az előző év hasonló illetve az azzal közel megegyező előző negyedévi időszak értékétől. Üzemi eredményben szintén a tisztított számokkal számolva a 23 milliárdos közzétett szám csekély elmaradást mutat, a speciális tételeket is számolva azonban 40 milliárd a veszteség.

Az olajcég negyedéves eredményeit befolyásoló egyszeri tételek a Molnál már szinte szokásos módon most is hatalmasak. Az INA-val kapcsolatban - ahogy azt a piac a horvát olajcég gyorsjelentéséből már korábban is tudhatta - a szíriai eszközökön 43 milliárdos értékvesztést számolt el az olajtársaság, amihez jött még az 26,7 milliárd forint értékvesztés, amit az INA finomítói eszközein számolt el. Ehhez képest eltörpül a volt mantovai finomító mintegy 19 milliárdos működési tartalékokra és létszámleépítésekre félretett összege. Jelentős, mintegy 42 milliárdos pozitív hatása volt ugyanakkor az üzleti eredmény és EBITDA számokra a MMBF-ben levő Mol tulajdonrész értékesítése, amely a Szőreg mező gáztárolóvá történő átalakításából származó nyereségfeloldása kapcsán keletkezett.

A speciális tételekkel nem számolva az upstream, a kitermelés nagyjából hozta az előző negyedévi szintet 32,6 milliárdos üzleti eredményével. A 90 milliárdos EBITDA még jobb lett, annak ellenére hogy a negyedév során a realizált szénhidrogénár is csökkent kismértékben és a termelés is csökkent - már csak napi 97 ezer hordó - elsősorban a horvátországi mezők alacsonyabb hozama és a ZMB mező értékesítése miatt. A teljesítmény javította egy magyar mezőhöz kapcsolódó 11 milliárdos céltartalék visszaírás. Utóbbi nélkül az upstream további romlást mutatna, természetes a már említett 43 milliárdos szíriai értékvesztés az egész üzleti eredményt negatívba fordította.

A downstream üzletág teljesítményét a speciális tételek mellett a rendkívül rossz üzleti környezet is sújtotta. A gyorsjelentés a marginkörnyezet összeomlásáról beszél (ebben az előző negyedévekben még halvány javulás mutatkozott), emellett a Brent Ural spread is kedvezőtlenül változott. Ugyanakkor a gyorsjelentés szerint az értékesítést tekintve már megfigyelhetők pozitív jelek elsősorban a magyar piacon. A teljesítményt ezenfelül pozitívan befolyásolta a Mol meghirdetett költségcsökkentési programja, amely 250 millió dollár, azzaz 55 milliárd forint hatékonyságjavulást hozott összességében - ez a szám a teljes éves teljesítményre vonatkozik - a gyorsjelentés szerint. A tisztított újrabeszerzési árakkal számolt EBITDA így mintegy 22 milliárd forint lett, ami fele az összehasonlításul szolgáló előző év hasonló és előző negyedévi időszak értékének. A teljes számok ugyanakkor ennél jóval rosszabbak hiszen a már említett INA és IES finomítói leírások is ezt az üzletágat terhelték összességben negatívba fordítva mind az EBITDA-t, mind az üzleti eredményt az utolsó negyedévben.

A gázüzlet üzleti eredménye az előző negyedévhez képest csökkent (13 milliárdról 5,5 milliárdra) az előző év hasonló időszakának 2,8 milliárdjához képest azonban nőtt. A csökkenés oka a horvát gázkereskedő 8,4 milliárdos utolsó negyedéves vesztesége, de a közüzemi díjak csökkentéséből származó bevételcsökkenés sem segített. A Prirodni Prin az INA gázkereskedő cége, amelynek kiszervezéséről állítólag hamarosan dönthet a horvát kormány.

Alig 16 százalékra csökkent a társaság eladósodottsága a kiváló készpénztermelésnek köszönhetően, mindezzel azonban a részvényár alakulását feltehetően a közeljövőben még az eredményeknél sokkal inkább az INA sorsa fogja meghatározni, amely a mostani gyorsjelentésből is kitűnően jelentős tehertételt jelent az eredményekre is.

A szerző rendelkezik Mol részvényekkel

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!