Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Hamarosan tőzsdére viheti, vagy egyben értékesíthető alapkezelő cégét Olaszország legnagyobb bankja, az UniCredit. A Pioneer Investmentsben meglévő tulajdonát a bank előzetesen 2-3 milliárd euróra értékeli, az eladásra egy nagyobb eszközértékesítési program keretében kerülhet sor - írja a Financial Times.

A milánói székhelyű bank múlt héten tette közzé éves számait, ebben a hatalmas leírások miatt rekordösszegű, 14 milliárd eurós veszteség szerepelt. A könyveit az Európai Központi Bank eszközértékesítési programja előtt kipucoló bank nem csak alapkezelő cégéből adna el, de más leányvállalatainál is hasonló lépésekre készül. Az internetes lakossági bankja, a Fineco esetében szintén a tőzsdei bevezetést tervezik, míg az UniCredit Credit Management Bank esetében a teljes eladás került szóba. Az értékesítésekkel a bankcsoport arra törekszik, hogy tőkeereje növekedjen, s Tier 1 tőkemegfelelési mutatóját a jelenlegi 9,4-ről 2018-ra 1 fölé emelje.

A Pioneer eladására, vagy tőzsdei bevezetésére leghamarabb jövő év elején kerülhet sor - mondta a lapnak egy az ügyhöz közelálló forrás. Ezt az akciót a tervek szerint egy még nagyobb volumenű tranzakció követheti, felvetődött ugyanis, hogy az Unicredit  tőzsdei bevezetéssel egybekötve eladja a 2005-ben 15,4 milliárd euróért megvásárolt német HypoVereinsbank kisebbségi részét is. Ez utóbbi hivatalosan még nem szerepel a napirenden - írja az FT - ehhez előbb ugyanis még újjá kellene szervezni a HVB jelenleg veszteséget termelő lakossági üzletágát, s ez még évekbe telhet. Ennek keretében egyébként a tervek szerint a mintegy 600 fiókból álló fiókhálózat mintegy felé építenék le.

A Santander példáját követik?

Az eladásokkal az Unicredit a jelek szerint a spanyol Santander példáját kívánja követni, amely számos leányvállalatának kisebbségi részesdését vitte tőzsdére az elmúlt időszakban. Az olasz bank vezetésének megítélése szerint a csoport leányvállalatainak értéke összesítve jóval több, mint amilyen értéket az UniCredit Bank részvényinek jelenlegi árfolyama tükröz. A mostani árfolyamon az Unicredit részvények könyv szerinti értékük kevesebb mint 80 százalékán cserélnek gazdát, ez jóval az európai átlag alatt.

A Pioneert már négy évvel ezelőtt egyszer már megpróbálták értékesíteni, azonban a bank élén történt vezetőváltást követően lefújták az eladást - emlékeztet a pénzügyi lap. Akkor előrehaladott tárgyalások folytak a francia Amundival az eladásról, azonban ezek politikai okokból megszakadtak. Az európai adósságválság közepén ugyanis nagy volt olasz részről a félelem, hogy ha nem olasz kézben lenne a Pioneer, akkor alapjaiba sokkal kevesebb olasz államkötvényt vásárolna, s ezzel tovább gyengítette volna az olasz államkötvények akkor korántsem túl jó megítélését.

Azóta számos európai bank adta már el alapkezelői üzletágát, hogy a befolyó összegekkel erősítse mérlegét. Így tett a  Lloyds, a Santander, a Crédit Agricole és a Société Générale is.

A Pioneer tavaly 10 százalékkal emelte a kezelése alatt álló vagyon nagyságát, ez év végén elérte már a 174 milliárd eurót. Bevételei 3,9 százalékkal, 732 millió euróra nőttek 2013-ban, adózás előtti eredménye viszont 3 százalékkal, 193 milliárd euróra csökkent. Az alapkezelő cég összesen 2000 embert foglalkoztat a világ 27 országában, s tervei szerint a kezelése álló vagyont 2018-ra 260 milliárd euróra növelné.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!