Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Stagnáló, enyhén csökkenő részvényárfolyamokra számítanak az Erste Bank szakértői a harmadik negyedévben - derül ki a bank friss stratégiai előrejelzéséből. A bank szakértői szerint az MSCI World index nulla, mínusz 5 százalékos teljesítményt mutathat majd fel szeptember végéig, a piacon ellentétes hatások olthatják ki egymást.  Az erős dollár számos amerikai cég eredményességére lesz majd romboló hatással, s ez igaz a BRIC országok cégeire is. Ugyanakkor a pozitív eredménymeglepetések viszonylag ritkák lesznek, így a részvénypiacon jelenleg a kockázatok súlya elnyomja a lehetőségekét. A megfelelő stratégia ebben a környezetben a ciklusérzékeny cégek részvényeinek alul, míg a defenzív papírok felülsúlyozása lehet a portfóliókban - vélik az Erste szakértői.

Kitarthat a svájci frank

Az eurót a jelenlegi szinteken még mindig kissé túlértékeltnek vélik a dollárral szemben, véleményük szerint a keresztárfolyam a következő időszakban visszatérhet az 1,2-12,5 közötti sávban és várhatóan ott is marad. A svájci frankkal szemben jóslatuk szerint a svájci jegybank sikeresen tartja majd az 1,2-es árfolyamküszöböt, így nagy frankerősödésre nem számít a bank elemzőcsapata.

EUR/USD
Kép: A grafikon a közvetlenül a grafikonból való kereskedést lehetővé tévő Alfatrader Trading Station II grafikonrajzoló programjával készült.


Az eurózóna adósságválsága változatlanul nyomás alatt tartja majd ez eurózóna teljesítményét, ugyanakkor a régió GDP-jének stabilizáló hatást adhat a kínai piac felől érkező növekvő kereslet, valamint a stabilizálódó amerikai gazdaság. Arra számítanak, hogy az idei, 0,2 százalék körüli éves GDP-csökkenést jövőre már lassú kilábalás követheti Európában. A lefelé irányuló nyomás alatt lévő gazdaság és a hiányzó inflációs nyomás jellemezte környezetben az Erste szerint az ECB nagyon hosszú ideig az alacsony kamatok politikáját, valamint extenzív monetáris politikát folytat majd, s ez nyomás alatt tarthatja a jó minőségű államkötvények hozamait. A fejlemények haszonélvezője lehet a negyedév során az arany, ebben a környezetben ugyanis a nemesfém árfolyamának emelkedésére lehet számítani.

Kitarthat a hozamcsökkenés, erősödhet a forint

A bank szakértői szerint a magyar államkötvény-piacon tovább folytatódhat a hozamok csökkenése a negyedév során. A régióban a török és a lengyel részvényeket kedvelik a leginkább, ugyanakkor a korábbi kedven, Románia a kormányváltást követően már nem tűnik annyira jó befektetési célpontnak tőzsdei szempontból.

Az Erste elemzői úgy vélik, hogy a magyar GDP 2012-ben fél százalékkal csökkenhet, azonban jövőre már 1,2 százalékos növekedést mutathat. (Összehasonlításul: az MNB idén 0,8 százalékos csökkenést, 2013-ra 0,8 százalékos bővülést valószínűsít, a kormány a 2013-as költségvetést 1,6 százalékos bővüléssel tervezte, míg az idénre hivatalosan 0,5, informálisan 0-0,5 százalékos növekedést vár, a konvergenciaprogramban 2012-re 0,1 százalékos plusz szerepel.) Henning Esskuchen, az Erste Group Kelet-közép-európai elemzési osztályának vezetője ugyanakkor megjegyezte: az idei magyar és román GDP-prognózis kapcsán is érzékelnek lefelé mutató kockázatokat.

Idén átlagosan 295 forintos, jövőre 279 forintos euróárfolyamot tartanak valószínűnek. A GDP-arányos költségvetési hiány idén és jövőre egyaránt 2,5 százalék lehet, miközben az államadósság lassú csökkenésnek indulhat, az év végére a GDP 77,1, jövőre 76,7 százalékára zsugorodhat. (Az első negyedévben 79 százalékon állt a mutató.)

A bank szakértői szerint Magyarország még tartogathat kellemes meglepetéseket, ha sikerülne végre tető alá hozni az IMF-fel a megállapodást, akkor a magyar részvénypiac ledolgozhatná év eleje óta elszenvedett veszteségeit.
Az Erste top pickjei között, azaz a fundamentális elemzés alapján meghatározott célárfolyam és az aktuális piaci ár között legnagyobb eltérést mutató részvényei között a magyar részvények közül az Egis kapott helyet. A bank elemzői szerint a gyógyszerrészvények fair értéke 20 455 forint lenne, ehhez képest a jelenleg 14 000 és 15 000 forint között ingadozó részvényárfolyam jelentős diszkontot jelent.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!