Meglepő fejleményeket várnak a világ tőkepiacain a Saxobank elemzői - derül ki a dán befektetési bank szakértőinek negyedéves stratégiájából. Steen Jakobsen, vezető közgazdász szerint a negyedik negyedév, sőt, talán a jövő év legjobban teljesítő régiója a feltörekvő piacok lehetnek. Nem csak azért, mert az elmúlt időszakban masszívan lemaradók voltak, hanem azért is, mert már olyan alacsony szintre süllyedtek az árak, hogy egyszerűen minden piszok olcsó lett - derül ki összefoglalójukból.

Olyan részvénypiacokon, mint a szingapúri, vagy a dél koreai a részvények átlagos árfolyam/nyereség hányadosa már csak 12,1, illetve 10,9, miközben az európai tőzsdéken ez az érték 15 körül van. Ugyanakkor Jakobsen szerint ezt az olcsóságot - bár érdemes lehet kötvényeket és részvényeket is vásárolni - nem feltétlenül értékpapírokon keresztül érdemes megjátszani, hanem inkább az adott országok devizáin keresztül. Ennek egyszerű oka van, a történelem azt mutatja, hogy a nagy nyereséget a feltörekvő piacokon a befektetők nem feltétlenül a részvények és kötvények megvásárlásával tudták elérni, hanem ezek 80 százaléka jellemzően az adott ország devizája felértékelődésének volt köszönhető.

Jakobsen elismeri, hogy a feltörekvő piacok jelenleg a "tökéletes vihar" közepén vannak, az okok ismertek, s erre még rátesz egy lapáttal a Fed várható kamatemelésével kapcsolatos bizonytalanság. Azonban Jakobsen szerint azzal, hogy a Fed szeptemberben elhalasztotta a kamatemelést, lehet, hogy számára ez a lehetőség végképp bezárult. Óvatosabb feltételezésével arra utal, hogy immár 2015-ben egyáltalán nem fog a Fed kamatot emelni, s sőt, szerinte a piac egyre inkább azt árazza, hogy a következő lépés inkább a csökkentés lehet.

Ennek elég komoly következményei lehetnek, elsősorban a befektetők által mostanában leginkább kedvelt, dollár vételi pozíciókra. Ezt erősen próbára teheti ez a fejlemény, s nem kizárt, hogy a dollár gyengülni kezd. Ugyanakkor ez jótékony hatással lehetne a világgazdaság egészére is, a problémák egy jó része viszonylag könnyen enyhülhetne a gyengébb dollárral. A gyengébb dollárral sok feltörekvő ország adósságterhei csökkennének, felszabadulhatnának a nyomás alól az árupiaci eszközök, ezzel az olajtermelők, s segítene Kínának is.

A legkomolyabb probléma ezzel a forgatókönyvvel az, hogy az európai és az amerikai gazdaság gyengélkedése olyan mértéket ölt, hogy mindkettő recesszióba fordul.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!