Az elemzők 31,7 milliárdos árbevételre számítottak a kisebbik tőzsdei gyógyszergyártótól 2012/13-as üzleti évének első negyedében, ám ebből csak 31,45 milliárdnyi teljesült − jórészt a belföldi forgalom drasztikus, 20 százalékos visszaesése miatt. Az elmúlt negyedévben folytatódott az Egis értékesítésének eltolódása a külföldi piacok felé, az export már 77 százalékát teszi ki a bevételeknek. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy a társaság egyre inkább függetlenedni tud a zord hazai piac hatásától.

A kivitel 22 százalékkal emelkedett euróban (forintban számolva 13 százalékkal): a stratégiai piacok közül a FÁK-országokba 18, Kelet-Európába pedig 17 százalékkal több gyógyszert adtak el. A társaság értékelése szerint az orosz piacon a kereskedelmi hálózat bővítése volt jó hatással, Ukrajnában jórészt törzskönyvezési hatások miatt ugrott 56 százalékkal a forgalom, de a kazah piac is szépen teljesített. A kelet-európai régió kulcspiacán, Lengyelországban a vártnak megfelelően enyhült a tavalyi bizonytalanság, az Egis bevétele pedig 24 százalékkal emelkedett.

Jórészt az Egis francia anyavállalatának, a Servier-nek történő szállítások miatt a nyugati készgyógyszer-export 116 százalékkal, 5,7 millió euróra emelkedett, a hatóanyag-eladások pedig 26 százalékkal bővültek. A sikeres negyedéves teljesítményhez azonban elsősorban a két stratégiai exportpiacon elért növekedés járult hozzá.

A bruttó eredmény 18,4 milliárd forint lett, az árbevételhez hasonlóan 3 százalékkal emelkedett. Az 5,6 milliárdos üzemi eredmény két százalékkal, a 6,6 milliárd forintos adózott nyereség pedig 24 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál. Az elemzők ezzel szemben azzal számoltak, hogy a meglehetősen erős előző évi számoktól mindkét érték elmarad majd, többek között azért, mert a negyedév átlagában mintegy 22 forinttal olcsóbb euró egymilliárd forinttal csökkentette az exportbevételt. A szakértők üzemi szinten 5 milliárd, adózva pedig 5,2 milliárd forint nyereségre számítottak a Portfolio.hu adatai szerint, így a pozitív meglepetés 12, illetve 27 százalékos, vagyis jelentősnek mondható. Ennek fényében nem tűnik szerénytelenségnek a társaság vezetésének értékelése, miszerint a negyedév eredménye kifejezetten kedvezőnek minősíthető.

Kép: Napi grafikonok

Az Egis részvénye a közelmúltban újra megpróbálkozott a 18 600−18 700 forintos lokális csúcs áttörésével, de ezúttal is kudarcot vallott és a 18 ezer forintos szintre esett vissza, de a 17 940 forintnál lévő támasz megtartotta. A gyorsjelentés hatására a papír ismét emelkedésnek indulhat és folytatódhat a Richterhez képest hatalmasra nőtt − és egyre indokolatlanabbnak tűnő − diszkont ledolgozása.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!