Elég rosszul indult eddig az augusztus az európai bankok számára. A 30 vezető eurózónás bankrészvény árfolyamából számolt Euro Stoxx Banks Index a ma délelőtti kereskedésben több, mint 3 százalékot esett a hétfői 2,8 százalékos mínuszt követően. Az index a mostani szinteken utoljára 2012-ben járt. A Financial Times összefoglalója szerint egyszerre több dolog is nyomasztja a szektort, ezek közül az egyik legfontosabb, hogy a befektetők egyre inkább aggódnak a bankok egyáltalán képesek lesznek-e a negatív kamatok és a lanyha gazdasági növekedés jellemezte környezetben növelni eredményességüket.

Az év eleje óta az index már több, mint értékének egyharmadát elvesztette, s a pénteken elvileg megnyugtató eredményeket hozó banki stressztesztek eredményeit a hét elején már felülírták a szektorból érkező kedvezőtlen hírek. A német Commerzbank például negyedéves profitjának 32 százalékos csökkenéséről számolt be, s jelentésével egy időben csökkentette idei profitvárakozásait is.

A mostani alacsony kamatok mellett igencsak nehézkessé válhat a bankok számára elég nyereségesnek lenni ahhoz, hogy a tartalékok feltöltése után a részvényesek számára is pozitív megtérülést legyenek képesek biztosítani - mondta Hani Redha, a PineBridge Investments portfólió menedzsere. Szerinte a piac most ezt árazza. Mindegy mennyit csökkentenek a költségeken, az akadályok túl nagyok ahhoz, hogy venni tudják őket - tette hozzá.

S hiába estek már sokat a részvényárak, az olasz bankszektorral kapcsolatos aggodalmak tovább fokozzák az aggodalmakat. A befektetők azt találgatják, vajon az olasz bankoknak szükségük lesz-e feltőkésítésre rossz hiteleik leírása következtében, miután a stresszteszten legrosszabbul szereplő Monte Dei Paschi pénzintézet szanálási tervvel állt, elő, amely a rossz hitelek leírását és tőkeemelést is tartalmazott. Matteo Renzi olasz miniszterelnök vasárnap egy interjúban arról beszélt, hogy kizárt a tőkeemelés adófizetői pénzből való megoldása. A befektetők azon spekulálnak, hogy ha a rossz hitelek szanálása során minden banknak ugyanolyan szigorúan kellene eljárnia, mint a bajba került Monte Dei Paschinak, akkor az eddig becsült tőkehiány jóval magasabb lehet az olasz bankszektorban.

Az Unicredit részvényeit ma 5 százalékos esés után ismét átmenetileg fel kellett függeszteni, miután tegnap már napon belül több, mint 10 százalékot zuhant. A szintén olasz Banco Popolare részvényei 3,4, a UBI Bancáé 4,7 százalékkal csúsztak lejjebb.

A rossz szereplés azután érte a tőzsdén a bankokat, hogy a Brexit szavazást követő mélypontról felpattanva az Euro Stoxx Banks index 8,6 százalékos emelkedést produkált júliusban, s ez közel másfél éve nem látott jó teljesítményt jelentett. Az eladásokat fűtheti, hogy a befektetők, aki jókor vásároltak most profitot akarnak realizálni - mondta David Riley a BlueBay Asste Management hitelstratégája.

A nyomás azonban nem csak az olasz piacon volt érzékelhető, a svájci UBS árfolyama 5, a Credit Suissé 4,8, a BNP Paribas-é 3 százalékot esett. Paul Markham, a Newton Investment Management szakértője szerint a befektetők most újraértékelik a bankok nyereségtermelő erejét. Most ugyan olcsónak tűnhetnek az értékeltség alapján, de nagyon úgy tűnik, hogy komoly strukturális változásokat hozó folyamat közepén vagyunk. A bankszektor egyre inkább közelít ahhoz a modellhez, ami 50-60 éve volt rá jellemző. S ebben a modellben már nem komoly növekedési potenciállal rendelkező cégekként, hanem inkább a közszolgáltató cégekéhez hasonló potenciállal kell őket kezelni. De egyelőre még nem tartunk itt -mondta.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!