Jelentősen, 5,8 százalékról 5 százalékra esett egy hónap alatt a befektetők portfólióiban a készpénz átlagos aránya - derül ki a Bank of America Merrill Lynch friss alapkezelői felméréséből. A közel félezer milliárd dollár befektetéséért felelős szakemberek válaszaiból összeállított felmérésben az októberi magas készpénzarány sokéves rekordszinteken tartózkodott, így a csökkenés nem jött váratlanul. Ugyanakkor a befektetési bank szakértői arra hívják fel a figyelmet, hogy a felmérés története azt mutatja, ha egy-két hónapon belül egy százalékpontnál nagyobb csökkenés történik a készpénz arányában, akkor az túl hirtelen vásárlásokat jelez, s rövid távon negatív jelzés szokott lenni a többi eszközosztály számára.

A felmérés szerint többen hisznek a globális gazdaság és a vállalati profitok emelkedésében. A következő 12 hónapban a megkérdezettek nettó 35 százaléka szerint erősödhet a világgazdaság, októberben még csak 19 százalékos volt ez az arány. A mostani érték egyéves csúcsot jelent. De megugrottak eközben az inflációs várakozások is, nettó 70 százalékról nettó 85 százalékra emelkedett azok aránya, akik gyorsuló pénzromlási ütemre számítanak a következő 12 hónapban. Ilyen magas értékre 2004 júniusa óta nem volt példa.

Az infláció emelkedésével párhuzamosan a kötvényhozamok emelkedésére - a kötvényárfolyamok esésére - is egyre többen számítanak.  A megkérdezettek nettó 82 százaléka szerint a hosszabb lejáratú kötvényhozamok felfelé mozdulnak el a következő 12 hónap során, s eközben az amerikai hozamgörbe meredeksége jelentősen emelkedni fog.

A befektetési környezet változása s szereplők többsége szerint komoly rotációt fog eredményezni a szektorok között. Az eddig kedvelt magas osztalékhozamú papírokból, s az olyan a kötvényekhez hasonlóan kezelt szektorokból, mint a távközlési, vagy a közszolgáltatói a ciklikus szektorok, illetve a bankszektor felé. Ez a rotáció a többség szerint 2017-ben is kitarthat.

A megkérdezettek most a legnagyobb "tail risknek", azaz olyan kockázatnak, amelynek bekövetkezési valószínűsége ugyan kicsi, negatív hatásai viszont átfogóak lehetnek, a stagflációval összekapcsolt kötvénypiaci összeomlást tartják. Azaz elszabaduló infláció mellett lassan növekvő gazdaság, s eközben meredeken emelkedésnek induló kötvényhozamok kombinációjától tartanak.

A felmérés készítői szerint ha valaki kontrariánus módon szeretne befektetni, azaz olyan eszközöket kíván vásárolni, amelyeket a legtöbben utálnak, akkor az angol font és a brit részvények jelenthetnek jó választást. Ezek ugyanis a szereplők véleménye szerint hiába alulértékeltek, a portfóliókban oly mértékben vannak alulsúlyozva, amire a felmérés történetében nem volt példa.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!