BUX

Nagy pofonba szaladt bele a forint - már megint

Gyengüléssel nyitott hétfő reggel a magyar deviza, így ismét a 297-es szint felett az euró jegyzése. Vagyis a jelek szerint a péntek délutáni volt a minimális korrekció, tovább nem tud kapaszkodni a forint.

Beke Károly, 2013. január 14. hétfő, 08:57

Hétfő reggel 297,40 forintot kellett adni egy euróért a bankközi devizapiacon, ez 0,5 százalékkal volt magasabb a pénteki árfolyamnál. A hétvége előtt 297 felett is járt a jegyzés, majd péntek délután onnan korrigált kicsit vissza, így ma 296 alatt kezdte a napot.

Szakemberek egyöntetű véleménye szerint továbbra is a márciusi jegybankelnök-váltás aggasztja leginkább a befektetőket, a piac attól tart, hogy az MNB sokat emlegetett nem konvencionális eszközök bevetésével próbálja majd stimulálni a gazdaságot. Erre utal az is, hogy a posztra a legesélyesebbnek Matolcsy György nemzetgazdasági minisztert tartják, aki az utóbbi hetekben többször szorgalmazta ezeknek az eszközöknek az alkalmazását. Ilyen nem konvencionális eszköz lehet vállalati kötvények vagy állampapírok vásárlása, illetve a kéthetes jegybanki betétek kamatának csökkentése.

A dollárért hétfő reggel 222 forintot kellett adni, míg a svájci frank majdnem 243 forintba került.