Nagy pofont kapott a forint hajnalban

A hajnali eredmények a Leave-pártiak eredményét mutatja hajszállal, a font be is zuhant, 1985 óta nem látott mélységben áll a dollárral szemben. A forintot is megütötte ez nyilvánvalóan, a magyar fizetőeszköz reggel 6 óra körül 318 forint közeli euróárfolyamon járt, a dollárral szemben viszont nagyot, 5,6 százalékot gyengült.
Szabó Zsuzsanna, 2016. június 24. péntek, 06:20
Fotó: MTI/AP

A történelmi népszavazásukon a britek úgy tűnik, kiszavazzák magukat az Európai Unióból - legalábbis a hajnali eredmények a Brexitet támogatók hajszálnyi előnyét mutatták. Ennek fényében a font 12 százalékkal, 1985 óta nem látott szintre gyengült a dollárral szemben, az arany drágult, a szakértők katasztrofális napra számítanak a pénzpiacokon. Hosszabb távon bankválság is jöhet. Az ázsiai tőkepiacok estek, az olaj ára öt százalékkal, a 48 dollár/hordóra esett.

A szavazásról folyamatosan frissülő cikkünket itt olvashatja.

A dollár/font árfolyama 10,5 százalékos elmozdulást mutatott reggel hat körül, azaz a font 1,3454 dolláros árfolyam körül mozgott hat óra körül. Az euróval szemben 7,8 százalékot esett, 0,8197 fontot ért a közös európai pénz egysége. Az euró/dollár 1,1019-nél jár, ez az euróval szemben 3,5 százalékos dollárerősödést jelent.

Ennek megfelelően hajnalban a forint is nagy pofont kapott, még az euróval szemben tartotta magát a legjobban: reggel hat óra körül 317,75 forintot kellett adni az euróért, ami 1,8 százalékos gyengülést mutat.

A dollárral szemben rég nem látott ugrás jött: 5,6 százalékos gyengülést követően 288,70 forinton jegyezték a zöldhasút.

A svájci frankkal szemben 4,7 százalékos gyengülés látszott, az alpesi devizáért 297,20 forintot kértek a bankközi devizapiacon hajnalban.

 

 

 

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK