Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Keserves csalódást jelenthet a Waberer's azoknak a befektetőknek, akik tavaly nyáron vásároltak a társaság részvényeiből a tőzsdei bevezetést megelőző nyilvános részvénykibocsátás során. Az 5100 forinton kibocsátott részvények árfolyama a keddi záráskor már csak 2250 forinton járt, ez több, mint 55 százalékos veszteséget jelent 16 hónap leforgása alatt. Ráadásul mindezt úgy, hogy a a magyar részvénypiac ugyan köhögött ebben az időszakban, de nem teljesített pocsékul, hiszen a BUX index dacára az év eleje óta lezajlott korrekciónak még mindig 7 százalékkal magasabb jár, mint a Waberer's részvények bevezetésének napján.

Ez már a második figyelmeztetés volt

Az utolsó lökést az árfolyamnak a társaság pénteken közzétett gyenge negyedéves eredményei adták meg. Nemcsak azért, mert a cég számai gyengék lettek (2018. harmadik negyedévben az előző év azonos időszakához képest a kamat-, adófizetés és amortizáció előtti eredmény, azaz az EBITDA, például 30 százalékkal 18 millió euróra csökkent), hanem azért is, mert a gyorsjelentéshez fűzött kommentárban a cég menedzsmentje közölte: 2018-ban a csoport rendszeres EBITDA-ja 15-20 százalékkal elmarad a 2017. évitől. Ez pedig már a második negatív profitfigyelmeztetés idén a cégtől.

Lajkó Ferenc vezérigazgató idén márciusban, a tavalyi negyedik negyedéves eredményekhez fűzött kommentárjában még azt írta:

Várakozásaink szerint a Waberer's növekedési stratégiájának megfelelően 2018-ban is legalább a 2017. évi növekedéshez hasonló mértékben teljesít majd.

Júliusban azonban a cég már azt közölte, hogy

míg a korábbi vezetői kommunikáció és a jelenlegi piaci várakozások alapján az éves Csoport EBITDA növekedésére lehet következtetni 2018-ban, az Igazgatóság jelenleg a 2018. évi rendszeres Csoport EBITDA kismértékű csökkenését várja a 2017. évi 85,8 millió eurós rendszeres Csoport EBITDA-hoz képest. A menedzsment a korábbi várakozásaival összhangban a bevétel két számjegyű növekedésére számít 2018-ban 2017-hez képest.

Márciusban került lejtőre a cég

Az igazi lejtmenet a részvények piacán idén márciusban indult meg, amikor is a cég nagytulajdonosa közölte, gyorsított könyvépítéses eljárásban intézményi befektetők részére kíván eladni valamivel több mint 2,6 millió darab részvényt. Ez a Waberer's részvényeinek mintegy 15 százalékát jelentette volna, amely az eladó nagyrészvényes, a CEE Transport Holdco S. à r. l. pakettjének 21 százalékát tette ki. Az akciót egy nappal később lefújták, a bejelentés szerint azért, mert a nagy érdeklődés ellenére a könyvépítés során kialakult árfolyam nem felelt meg az eladó részvényes elvárásainak.

Az általunk megkérdezett piaci szereplők szerint a befektetőket azóta is nyomasztotta a félelem, hogy az el nem adott részvényeket a nagyrészvényes bármikor megpróbálhatja értékesíteni, s ez komoly kínálatot eredményezhetne a részvények piacán.

Kép:

Jól látszik a Waberer's árfolyamán, hogy mennyire kedvezőtlen hatással volt a meghirdetett, majd lefújt márciusi eladási kísérlet. A kurzus ekkor tört le az addig tartott 4500-5000 forintos sávból, s indult meg fokozatos lemorzsolódása.

Ebből a szempontból lehet kedvező hír a hét eleji bejelentés, amely szerint a CEE Transport 2020-ig nem tervez további piaci tranzakciót a Budapesti Értéktőzsdén a birtokában lévő Waberer's részvényeivel. Ez az önként vállalat értékesítési tilalom talán megszabadíthatja a piacot a komoly eladói nyomás miatti félelemtől.

Azonban a közlemény további része sikeresen enyhíthette a hír kedvező hatásait. Úgy fogalmaz ugyanis, hogy

a CEE Transport továbbra is fenntartja a lehetőségét egy vonzó M&A tranzakció elfogadásának a birtokában lévő részvények jelentős arányára vagy teljes egészére.

Azaz, ha a tőzsdén keresztül nem is, de kedvező ajánlat esetén azért mégis eladnának részvényeikből.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!