Nagy ugrás az IEB-nél

Mind konszolidáltan, mint nem konszolidáltan igen nagyot nőtt az Inter-Európa Bank nyeresége 2006 első háromnegyed évében.
NAPI Online, 2006. november 14. kedd, 08:06
Fotó:

Az Inter-Európa Bank Nyrt. konszolidált adózás előtti eredménye 4,210 milliárd forint volt az idei év első három negyedévében, ami közel 72 százalékkal több az egy évvel korábbinál. A konszolidált adózott eredmény 3,276 milliárd forint volt 2006. szeptember 30- án, ami 73 százalékos növekedés. A konszolidált eredmény alakulását a bank mellett elsősorban a bank ügynökeként tevékenykedő IE New York Broker Rt. és az IE Befektetési Alapkezelő Rt. eredménye befolyásolta - derül ki a pénzintézet gyorsjelentéséből.

A nem auditált, konszolidált, a nemzetközi pénzügyi jelentési szabvány (IFRS) alapján készült gyorsjelentés szerint a csoport mérlegfőösszege 306,3 milliárd forint volt szeptember végén, 2,9 milliárd forinttal kevesebb, mint az anyabanké. Az egy évvel korábbihoz képest a konszolidált mérlegfőösszeg 30 százalékkal nőtt.

A bővülés a bank alaptevékenységének köszönhető: eszközoldalon az ügyfélhitelek 43 milliárd, a bankközi kihelyezések 22 milliárd forinttal nőttek, forrásoldalon az ügyfélbetétek 61 milliárddal, a saját tőke 2,5 milliárddal, illetve bankközi kötelezettségek 4,2 milliárd forinttal bővültek.

A nem konszolidált adatok szerint az üzleti tevékenység nettó eredménye mintegy 11,8 milliárd forintot ért el 2006. szeptember 30-án, a 12 havi infláció mértékét lényegesen meghaladó, közel 25 százalékos éves növekedés eredményeképpen. Ebben meghatározó szerepet játszott az értékesíthető pénzügyi eszközökből származó nettó bevételek jelentős növekedése, amely elsősorban az FHB-részvények értékesítésének köszönhető. A működési költségek a 2005. szeptemberihez viszonyítva 12,4 százalékkal növekedtek, és
8,1 milliárd forintot tettek ki.

A nettó céltartalékképzés és veszteségleírás 1 milliárd forint volt, amely 18 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit. Fentiek eredményeképpen 2006. szeptember 30-en az Inter-Európa Bank Nyrt. adózás előtti nem konszolidált eredménye 3,919 milliárd forint volt, ami több mint 86 százalékkal múlja felül az egy évvel korábbi adatot. Az adózás utáni eredmény közel 90 százalékkal bővült.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK