A PIÓ-21 Kft. július 5-én megszerezte a svájci BFIN Asset Management AG részvényeinek 100 százalékát (ez összesen 6 792 915 darab törzsrészvény) - olvasható a tőzsde honlapján.

A bejelentés szerint a lépés nyomán a kft. tulajdonában közvetlenül összesen 11 691 807 darab, közvetetten pedig 6 792 915 darab BIF-törzsrészvény van. Így a PIÓ-21 Kft. tulajdoni részesedése a társaságban 45,26 százalékról 71,55 százalékra nőtt. A cég szavazati jogaink mértéke - a társaság tulajdonában álló összesen 1,8 millió darab törzsrészvényre tekintettel - 76,92 százalék.

Még május elején jött a hír, hogy a BNIF Asset Management AG névre hallgató svájci, zürichi bejegyzésű vagyonkezelő társaság. A cég összesen 32,99 százaléknyi (8,49 millió darab részvényt jelentő) pakettet vásárolt. A svájci adatok szerint április elején frissen bejegyzett társaságról nem nagyon lehetett sokat tudni - talán csak azt, hogy ilyen szerencsés kézzel még nem rajtolt befektető a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT). A 100 ezer svájci frankos - azaz kevesebb mint 30 millió forintos - alaptőkével rendelkező cég megalakulása után kevesebb mint egy hónappal már négymilliárd forintért  (3,969 milliárd forintért, darabonként mintegy 468 forintos áron) megvette az egyik igen illikvid magyar tőzsdei cég részvényeit, amelyre már másnap 17 százalékkal magasabb árfolyamon nyilvános vételi ajánlat érkezett - írta akkor a Napi.hu.

Lapunk akkor úgy fogalmazott, hogy ha Schmidt Máriáék korábbi (548 forintos) ajánlatát jóváhagyja az MNB és a BNIF eladja részvénycsomagját, akkor összességében 688 millió forintot kereshet a svájci cég a "jó időben" történő BIF-es ügyleteken.

Márpedig azóta kiderült, hogy az MNB által jóváhagyott, május 26-án közzétett nyilvános vételi ajánlat (ráadásul a korábbi 548 forintos vételi ajánlat 600 forintra nőtt) eredményeként a részvényesek összesen 3 990 949 darab, a társaság által kibocsátott törzsrészvényre vonatkozóan fogadták el érvényesen az ajánlatot, az ajánlat érvényes elfogadásával érintett összes részvény ellenértéke így összesen 2 394 729 038 forint.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!