BUX
38240

Nagy változás jön az állampapíroknál

Megváltozik a lakossági állampapírok neve, miközben két szigorítás is életbe lép - idézi az MTI a Világgazdaságot.

Szász Péter, 2017. szeptember 27. szerda, 07:03

A kincstárjegyeket, államkötvényeket és állampapírokat mostantól egységesen állampapírnak nevezik majd. "A cél az, hogy egyszerűsítsük az elnevezéseket, ami egyértelműbbé, könnyebben megjegyezhetőbbé, ezáltal eladhatóbbá teszi ezeket a pénzügyi instrumentumokat" - modta Barcza György, az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgatója a lapnak.

Példaként említette, hogy az egyéves futamidejű kamatozó kincstárjegyet mostantól IMÁP-nak hívják majd - ez az Egyéves Magyar Állampapírt jelenti. A Prémium Magyar Államkötvény neve Prémium Magyar Állampapírra változik. (Ez vár a magyar forintra és a bérekre.)

Barcza György emellett két nagyobb változásra is felhívta a figyelmet: mostantól befektetési hitelkonstrukció keretében nem lehet vásárolni lakossági állampapírt, vagyis olyan módon, amikor a vételt közvetlen banki hitelből finanszírozzák. A másik változás, hogy a lakossági állampapír biztosítékba helyezését - így a tulajdonban lévő cég hitelezését is - korlátok közé szorítják. Összességében azt szeretnék elérni, hogy a vásárló magánszemélyek köre bővüljön, de csak olyan felhasználást engedélyeznek, amely a nettó vagyont növeli.